AUSTRIJSKI FILMSKI FESTIVAL: Nova i stara ostvarenja austrijske kinematografije u tri srpska grada

12:56

23.04.2024

Podeli vest:

Kadar iz filma "Rikerl" (Prinstscreen/YT/Filmladen Filmverleih)

Austrijski filmski festival 2024. biće održan od 24. do 28. aprila u nekoliko gradova u Srbiji pod sloganom „Imedžin: Film”.

U glavnom festivalskom programu biće prikazano šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: „Nula kalorija” rediteljke Džesike Hausner, „Sparta” i „Rimini” Ulriha Zajdla, „Porodična večera” Petera Hengla, „Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj, i „Rikerl” Adrijana Gojgingera, a čija će srpska premijera zatvoriti festival. Selektor ovogodišnjeg izdanja „Austrijskog filmskog festivala” je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević.

Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će svečano biti otvoren 25. aprila u bioskopskoj Dvorani Kulturnog centra Beograda, projekcijom filma „Nula Kalorija” Džesike Hausner. U tom ostvarenju, gospođica Novak (Mia Vasikovska) predaje predmet „Svesna ishrana” u elitnoj školi. Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da smanji masnoću u telu, da bude u formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno gospođica Novak uvlači svoje učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu. Zajedno idu u propast, pevajući i umirući od gladi.

Festival će svečano biti zatvoren 28. aprila u KCB-u premijernom projekcijom filma „Rikerl” reditelja Adrijana Gojgingera i mini koncertom Vudua Jurgensa, muzičara i glavnog glumca u ovom filmu. Jurgens će učestvovati i u razgovoru s publikom koji će moderirati Bojan Đorđević, umetnički direktor „Ring Ring” festivala.

U pratećem programu Austrijskog filmskog festivala, koji se ove godine održava od 24. do 29. aprila u KCB-u i na Fakultetu dramskih umetnosti, biće održano nekoliko programa posvećenih legendarnom reditelju austrijskog porekla Biliju Vajlderu, panel diskusija namenjena profesionalcima u filmskoj industriji, kao i radionica glumca i muzičara Vudua Jurgensa. U DKC-u Beograda 24. aprila biće održana prezentacija knjige eseja „O bulevarima, apartmanima i Biliju Vajlderu”, na kojoj će govoriti urednik edicije Aleksandar S. Janković, selektor festivala Saša Radojević, i autori eseja Vesna Perić, Iva Leković, Milutin Petrović i Biljana Maksić. Razgovor će moderirati urednik filmskog programa KCB-a Ivan Aranđelović.

Istog dana na programu je projekcija restauriranog filma „Seme zla” Bilija Vajldera iz 1934. godine. U ekskluzivnoj projekciji Vajlderovog najređeg filma i rediteljskog prvenca glumi 17-godišnja Danijel Darije u priči o maloletnim kradljivcima automobila. Proizveden je u Francuskoj sa malim budžetom, scene enterijera snimane su u garaži, a ubrzane jurnjave automobila po ulicama. Vajlder se priseća da je to bilo u nekim aspektima nalik na „Do poslednjeg daha”. Ova restauracija filma „Seme zla” zasnovana je na sigurnosnom negativu od 16 mm napravljenom od retkih originalnih materijala (koji najverovatnije više ne postoje) iz kolekcije Blekhok Films, skenirani u HD rezoluciji za ovo izdanje.

(Pančevac/Politika)

„FILOZOFIJA LAŽI“: Promocija nove knjige Laša Svensena u Beogradu 25. aprila uz prisustvo autora

„MOLIJEROVI DANI“: Književna manifestacija od 8. maja u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.