PANČEVAČKI GENIJALAC Marko Milanović nastavlja da niže uspehe u šahu

17:26

28.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Naš Pančevac Marko Milanović (16), koji  već ima više od 400 medalja sa domaćih i međunarodnih takmičenja u šahu i stonom tenisu, proteklog vikenda osvojio je deseto mesto na otvorenom seniorskom turnir u šahu pod nazivom Memorijal doktora Čedomira Đuketića, posvećen nedavno preminulom lekaru i istaknutom šahovskog radniku iz tog mesta. Pobedio je  velemajstor Ivan Ivanišević.

Marko se hrabro  upustio u borbu sa vrhunskim šahistima.

Iako je u startnoj poziciji po rejtingu bio tek 23-ći, ostvario je veliki uspeh: Posle 9 napornih kola osvojio je 6,5 poena, samo jedan manje od pobednika turnira velemajstora Ivana Ivaniševića, višestrukog seniorskog šampiona Srbije i dugogodišnje „prve table“ naše zemlje.

U pohodu ka vrhu Marko je pobedio i dva odlična velemajstora, najpre Mišu Papa, dugogodišnjeg standardnog profesionalca nemačke Bundes lige, a u poslednjoj odlučujućoj partiji mladom pančevcu „oružje je položio“ i najpoznatiji vojvođanski velemajstor, veoma iskusni Siniša Dražić.

Na taj način Marko Milanović je osvojio odlično deseto mesto u generalnom plasmanu, praktično odmah iza više članova seniorske reprezentacije Srbije. Rejting performans, odnosno snaga igre koju je Marko pokazao iznosila je 2441, što je nivo jakog Internacionalnog majstora šaha.

Time je osvojio ubedljivo prvo mesto među omladincima na ovom takmičenju, što mu je donelo i bogatu novčanu nagradu.

Uz to, pobedama protiv velemajstora i vrhunskih šahista, Marko je osvojio i neverovatnih novih 116 FIDE rejting poena po rapid tempu šahovske igre.

Marko je višestruki prvak Srbije u mlađim kategorijama i to u svim šahovskim disciplinama (standardni, ubrzani, brzopotezni šah i rešavanje problema), podelio je drugo mesto na evropskom prvenstvu, a titulu FIDE majstora je dobio sa samo 13 godina! U stonom tenisu je šampion i vicešampion države u obe discipline (dublu i singlu), kao i osvajač medalje na evropskom juniorskom turniru u okviru evropskog šampionata.

Nedavno je proglašen ambasadorom Međunarodnih sportskih igara mladih, zbog jedinstvenog uspeha, jer, osim što je petostruki međunarodni prvak, prvi je u istoriji ove međunarodne manifestacije došao do prvog mesta u dva različita sporta, i to istovremeno. Treba imati u vidu i činjenicu da se na međunarodni Finalni turnir u Splitu kvalifikovao kao šampion Srbije Sportskih igara mladih u oba sporta.

(Pančevac)
DEBELJAČA Položen venac na spomenik palom borcu sa Košara Tiboru Cerni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.