3 supermoći BOKVICE koje su naučno dokazane

18:30

30.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Bokvica je lako dostupna, besplatna i obiluje korisnim jedinjenjima, ali ne treba verovati baš u sve što pročitate o njenom dejstvu. Ove zdravstvene prednosti su, međutim potvrđene u brojnim naučnim istraživanjima.

Poznata po tome što raste maltene na svakom koraku, bokvica se često odbacuje kao preterano rasprostanjena baštenska štetočina.

Međutim, ne samo što je ova biljka jestiva i lako dostupna, već je ona vekovima imala važno mesto u narodnoj medicini, kako na našim prostorima, tako i šire.

Da li je to opravdano? Šta nauka i naučna istraživanja kažu o bokvici?

Bokvica (lat. Plantago) predstavlja rok skrivenosemenica iz porodice Plantaginaceae, koja broji čak 265 vrsta. U pitanju su zeljaste biljke, a samo kog pojedinih vrsta se razvija polužbun ili čak žbun visok do 60 centimetara.

Najčešća je tzv. ženska bokvica (Plantago major), višegodišnja zeljasta biljka koja mahom rastena livadama, usevima, zatravljenim staništima, kraj puteva i oko naselja… Vrlo su rasprostranjene i muška bokvica (lat. Plantago lanceolata), indijska bokvica (lat. Plantago ovata), trputac s velikom brazdom (Plantago aristata) itd.

Moguće zdravstvene prednosti bokvice

Pre svega, veoma je važno znati da se bokvica, kao ni ostalo bilje, ne upotrebljava kao lek – ukoliko imate bilo koji zdravstveni problem, neophodno je da se obratite lekaru. On će propisati adekvatnu terapiju, koju treba da pijete redovno i prema uputstvu doktora.

Tek nakon konsultacije s lekarom, možete dodati svojoj ishrani nešto za šta on procenjuje da vam neće stvoriti dodatne probleme ili može pomoći. Kada je u pitanju bokvica, sprovedeno je više naučnih istraživanja kako bi se utvrdila opravdanost njene primene u tradicionalnoj medicini, a medicinska platforma Healthline sastavila je listu dokazanih mogućih koristi po organizam nakon upotrebe ove biljke.

Može pomoći u smanjenju zapaljenja

Dok je niži stepen zapaljenja u organizmu normalna reakcija na povrede, hronična upala može da dovede do razvoja raznih oboljenja, a studije su pokazale da vam jedan od saveznika u borbi protiv zapaljenja može biti i bokvica. Zato se smatra da je ona posebno korisna ljudima sklonim inflamacijama.

Malezijski stručnjaci sproveli su 2015. godine istraživanje čiji su rezultati objavljeni u medicinskom magazinu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Njihov zaklučak je da se u listu bokvice nalazi više jedinjenja za antiinflamatornim efektom, uključujući flavonoide, terpenoide, glikozide i tanine.

U istoj studiji laboratorijskim pacovima je davan ekstrakt bokvice, što je dovelo do snižavanja markera upale izazvane oštećenjem jetre.

Do sličnih saznanja došli su i turski naučnici, koji su 2009. u naučnom listu Indian Journal of Pharmacology objavili studiju kojom su doneli zaključak da ekstrakt bokvice može da snizi zapaljenje i smanji enzime jetre da bi je zaštitilo od oštećenja.

Naravno, još uvek je potrebno sprovesti još istraživanja nad ljudima kako bismo bolje razumeli vezu između bokvice i inflamacije.

Može da podstakne zarastanje rana

Više istraživanja, uključujući ono objavljeno 2018. u listu Biotechnic & Histochemistry, pokazalo je da bokvica može da ubrza zarastanje rana tako što smanjuje zapaljenje, blokira rast mikroba i ublažava bolove.

Uz to, iranski stručnjaci su sproveli studiju na 40-oro ljudi, koja je otkrila da primena gela koji sadrži aloe veru i bokvicu može da pomogne u tretiranju čireva na stopalima, a rezultati su objavljeni u medicinskom magazinu Current Drug Discovery Technologies.

Tome u prilog govori i istraživanje objavljeno 2019. u listu World Journal of Plastic Surgery, u kom je utvrđeno da kombinacija aloe vere i bokvice može da poboljša oporavak tkiva kada se primenjuje lokalno.

Može poboljšati probavu

Pokazalo se da više jedinjenja u semenu i listovima bokvice može da ublaži probleme s varenjem. Konkretno, semenke bokvice sadrže psilijum, vrstu vlakana koja se često koristi kao prirodni laksativ jer apsorbuje vodu dok se kreće kroz digestivni trakt.

Prema pregledu više studija, objavljenom 2018. u časopisu Electronic Physician Journal, listovi bokvice mogu da uspore kretanje unutar digestivnog trakta, što unapređuje pravilan rad creva i pomaže u lečenju dijareje.

Uz to, istraživanje nad pacovima objavljeno 2011. u magazinu Phytotherapy Research pokazalo je da ekstrakt muške bokvice može podstakne zaceljivanje stomačnog čira.

Da li je bokvica potpuno bezbedna?

Većina zdravih i odraslih osoba može bezbedno da koristi bokvicu, navodi Healthline, i sirovu i kuvanu.

Međutim, suplementi na bazi bokvice mogu da izazovu simptome kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, nadimanje i kožne reakcije. Tako već pomenuta studija koja je osvanula u listu Electronic Physician Journal 2018. upozorava da visoke doze mogu da dovedu i do težih neželjenih efekata, uključujući anafilaksu, tešku alergijsku reakciju potencijalno opasnu po život.

Takođe suplementi vlakana dobijeni iz bokvice, poput psilijuma, takođe mogu da izazovu probleme s varenjem, uključujući gasove, nadimanje i osećaj punoće u stomaku.

Zbog toga je, napominje Healthline, vrlo važno početi s manjom dozom i postepeno je povećavati, kao i da bokvica koristi isključivo prema uputstvu. Naravno, u slučaju alergijske reakcije, obavezno je obratiti se lekaru i prestati s primenom.

(Pančevac/Glossy.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.