ŠTA SE DESI S NEISPLAĆENIM PENZIJAMA KADA KORISNIK PREMINE Ovo je detaljna procedura

19:09

11.05.2024

Podeli vest:

Pančevac

Mnogima nije jasno ili poznato šta se dešava sa neisplaćenim penzijama nakon smrti korisnika, objašnjavaju u PIO Fondu, jer neretko u tu ustanovu stiže više takvih pitanja.

Ovo je način i procedura za isplatu, kažu u Fondu.

Neisplaćene penzije se nakon smrti korisnika isplaćuju zakonskim naslednicima koji su određeni ostavinskim rešenjem.

Da bi se isplata realizovala, neophodno je da taksativno budu navedena lica u ostavinskom rešenju kao naslednici, kao i da budu navedeni iznosi koji im pripadaju.

Kada se dođe do tog dokumenta, zainteresovani se mogu obratiti za informacije u vezi s isplatom Odeljenju za finansijske poslove nadležne filijale Fonda, navode iz Fonda.

Naime, jedna zainteresovana stranka navela je kako je nakon majčine smrti, kada je ostala jedna nepodignuta penzija, podigla polovinu, dok drugu nije uspela iako se, kako navodi, obratila Filijali Fonda i dostavila dokumentaciju i svoj broj bankovnog računa.

Iz Fonda su naveli koja je, prethodno nabrojana dokumentacija, neophodna kao i da se o isplati zainteresovani mogu raspitati u nadležnoj filijali – finansijskom odeljenju.

Koliko je novca potrebno za sahranu
Najbliži srodnici se, osim podizanja neisplaćene penzije, raspituju i o novcu potrebnom za sahranu pokojnika.

Naknada pogrebnih troškova se isplaćuje licu koje je snosilo troškove sahrane umrlog korisnika penzije.

Visina naknade u 2024. godini iznosi 68.863 dinara i isplaćuje je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dokumentacija
Zahtev za isplatu naknade podnosi se Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje putem obrasca, uz koji treba priložiti potrebnu dokumentaciju. Potrebno je nabaviti račun o troškovima sahrane, koje glasi na osobu koja traži naknadu; original ili fotokopiju fiskalnog isečka; ličnu kartu ili uverenje o prebivalištu podnosioca; Izvod iz matične knjige umrlih; ček od penzije; kopiju kartice tekućeg računa podnosioca zahteva s upisanim imenom, prezimenom i brojem partije; izjavu o davanju saglasnosti za isplatu naknade pogrebnih troškova posredniku; izjavu lica po čijem su zahtevu pružene pogrebne usluge o saglasnosti da se isplata izvrši pravnom licu s kojim Fond ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji, u punom iznosu pripadajućem po zakonu.

Isplata se obavlja na tekući račun fizičkog lica ili račun pravnog lica koje je snosilo troškove sahrane; na račun pravnog lica na osnovu zahteva za refundaciju pogrebnih troškova; na račun ustanove socijalne zaštite, organa državne uprave ili organizacije.

(Pančevac)

Brnabić: Izmene Zakona o biračkom spisku neozbiljne, donete zarad višeg cilja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.