PUTIN i SI potpisali VAŽAN DOKUMENT! Ovako će da se produbljuju Kinesko-ruski odnosi!

19:11

16.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping, posle razgovora u Pekingu, usvojili su i potpisali zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije, prenose RIA Novosti.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio je da su dva predsednika potpisala detaljan dokument u kojem se potvrđuje posebna veza Rusije i Kine, kao i da su “naznačeni dalji putevi za razvoj čitavog kompleksa bilateralnih veza i istaknuta vodeća uloga dve zemlje u formiranju pravednog i demokratskog svetskog poretka“.

U zajedničkoj izjavi lidera Rusije i Kine označeni su dugoročni zadaci razvoja čitavog sistema odnosa dve zemlje.

Tokom sastanka, Putin i Si razgovarali su o perspektivama bilateralne saradnje Rusije i Kine, kao i o koordinaciji zemalja na međunarodnoj sceni.

Kineski lider je naglasio da Moskva i Peking brane svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i podržavaju  uspostavljanje multipolarnog sveta.

On je istakao da je stav Kine u vezi sa konfliktom u Ukrajini jasan i dosledan, kao i da se Moskva i Peking slažu da ukrajinska kriza treba da se reši političkim putem.

Ruski lider izjavio da će informisati Si Đinpinga o situaciji oko Ukrajine i izrazio je zahvalnost na inicijativama Kine u vezi s rešavanjem situacije u Ukrajini.

Kina je spremna da nastavi da igra ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti na evropskom kontinentu, rekao je Si.

Napomenuo je da se Rusija i Kina zalažu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba bez odlaganja.

Rusija i Kina će jačati kontakte preko banaka, a međusobne investicije su pouzdano zaštićene od trećih zemalja, rekao je Putin.

Dodao je da Rusija pozdravlja aktivnu saradnju sa Kinom u automobilskoj industriji i prisustvo njihovih proizvoda na ruskom tržištu.

Kina postiže očigledne uspehe u proizvodnji automobila, Rusija će razvijati saradnju sa Kinom u toj zemlji, istakao je ruski lider.

Naglasio je da u Azijsko-pacifičkom regionu nema mesta zatvorenim vojno-političkim savezima.
Istakao je da se Rusija i Kin zalažu za reformisanje i depolitizaciju Svetske trgovinske organizacije, G20 i drugih međunarodnih organizacija.

Rusija i Kina nameravaju da nastave da ulažu napore po pitanju integracije Evroazijskog ekonomskog saveza i inicijative „Pojas i put“, javlja Sputnjik.

(Pančevac)

Vučić: Rezolucija o Jasenovcu dobra ideja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.