Moramo da naučimo ljude da BRINU o svom zdravlju! Evo šta kaže DANICA GRUJIČIĆ o Zakonu o ZABRANI PUŠENJA

12:00

08.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pink

Organizacija zdravstva je trenutno u centru pažnje, a po rečima Danice Grujičić u emisiiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1, iskusnog neurohirurga i bivše ministarke zdravlja, koja je proteklih 40 godina posvetila medicini, ovo je jedan od ključnih izazova s kojim se suočavamo.

– Gledajući iznutra, mi smo prošli sve i znamo probleme na svakom nivou – rekla je Grujičić.

Ona je naglasila važnost direktne komunikacije između lekara opšte prakse i osoblja u bolnici, ističući da je edukacija lekara opšte prakse ključna za unapređenje zdravstvenog sistema.

– Mladi lekari moraju naučiti kako da tumače sve, da obave različite medicinske procedure, jer samo tada možemo očekivati donošenje pravovremenih odluka o prijemu pacijenata u bolnicu – rekla je ona.

Uz napredak tehnologije, Grujičić ističe značaj ultrazvuka sa veštačkom inteligencijom koji omogućava bržu i precizniju dijagnostiku. Međutim, naglašava da tehnologija ne sme zameniti ljudski faktor – razgovor s pacijentom, empatiju i pažljiv pregled.

– Danas postoje aparati, u kojima je ugrađena veštačka inteligencija. Kada vidite nešto na ultrazvuku, veštačka inteligencija odmah može upozoriti da je nešto za mamografiju, ako radite ultrazvuk dojke, ali isto tako i odrediti kada pacijent treba ponovno doći na kontrolu. To su sve olakšavajuće okolnosti. Sva ta veštačka inteligencija neće zameniti razgovor s pacijentom, empatiju prema pacijentu, želju da mu se pomogne i pregled. Bez obzira na to koliko je napredna, bez pregleda neće biti isto – rekla je ona.

Govoreći o stanju u bolnicama, Grujičić ističe da je ulaganje države omogućilo veći pristup skenerima i magnetnim rezonancama, ali naglašava potrebu za efikasnijom organizacijom u dijagnostici, posebno kod onkoloških pacijenata.

– Država je puno uložila, sada skoro svaka bolnica ima skener. Ima deset magnetnih rezonanci i još deset će se nabaviti. Tu opet dolazimo do organizacije, jer onkološki pacijent ne može čekati beskonačno na dijagnostiku. To treba da bude naš cilj. U Danskoj, posebno ako je reč o malignitetu, biopsija mora biti obavljena u roku od nedelju dana – rekla je ona.

Kao stručnjak s dugogodišnjim iskustvom, Grujičić ističe značaj mreže lekara primarne zdravstvene zaštite i angažovanje iskusnih lekara u procesu unapređenja sistema.

(Pančevac/k1)

INVALIDIMA LAKŠE DO USTANOVA Predstavljena aplikacija za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.