TAKMIČENJE U PIKADU: Neopisiv adrenalin!

19:42

10.06.2024

Podeli vest:

Siniša Trajković

Udruženje pikado igrača „Pančester” često organizuje susrete zaljubljenika u gađanje meta po celom Pančevu.

Vreo dan nije bio prepreka za nekoliko desetina Pančevki i Pančevaca da se pojave u jednom kafiću u centru grada kako bi „odmerili snage” u, za njih, najlepšem sportu na svetu – pikadu. Ono što daje posebnu draž ovoj veštini je da je vole i dvadesetogodišnjaci i sedamdesetogodišnjaci: upravo je takav sastav takmičara bio na poslednjeodržanom nadmetanju.

Igralo se, najpre, po grupama, pa su usledile eliminacije. Sve vreme fokus i koncentracija bili su na najvišem mogućem nivou: kao da se igra na svetskom prvenstvu. Po stolovima iza „poprišta borbe” bile su kafice, limunade, sokovi, tu i tamo neko pivo… Takmičari čiji je meč u toku srknu s vremena na vreme izabranu tečnost, ali ne skidaju pogled s table kako bi ispratili koliko je vešt njihov takmac.

Relja Ilić, predsednik Udruženja pikado igrača „Pančester”, koje je organizovalo turnir, rekao je za naš portal da je ideja da se igrači-entuzijasti ujedine kako bi bili „umreženi”, odnosno kako bi uvek znali gde i kad se u našem gradu takmičenja održavaju. Nadmetanja se odigravaju na svakom pristojnom mestu u zatvorenom prostoru gde je moguće postaviti pet prenosivih tabli za igru. Dakle, svaki put treba pripremiti „borilište”, a kada se takmičenje završi sve se pakuje i odlazi dalje: pravi „nomadski” život, koji igračima ne pravi smetnje jer obožavaju ovu interesantnu igru.


Federacije igrača po svetu uveliko rade na tome da pikado postane olimpijski sport. S obzirom na to da smo se uverili koliko pikado podiže adrenalin i igrača i posmatrača – nema razloga da tako u bliskoj budućnosti i ne bude.

Relja Ilić objašnjava:

– Prvo smo i vodeće udruženje igrača ove igre u Pančevu i, bez obzira na to što je registrovano tek u martu ove godine, ideja postoji od 2016, ali je bilo neophodno napraviti bazu igrača da bi ideja mogla da zaživi. Počeo sam da radim na tome pre nekoliko godina i uspeo sam da oko sebe okupim dovoljan broj igrača koji svakodnevno treniraju u lokalnim pabovima. Kasnije je organizovan veliki broj turnira u gradu i sad je vreme za ekspanziju. Udruženje pikado igrača „Pančester” istrajno je u nameri da ujedini sve igrače pikada u Pančevu i okolini, i amatere i profesionalce. Naš grad to zaslužuje, jer je jedinstvo suština svega. Naši igrači igraju u profesionalnoj nacionalnoj ligi i redovno se takmiče širom zemlje.

Kako smo čuli od ostalih igračica i igrača, Relja i Nikola Ognjanović su napravili portabilne, lako prenosive stalke za table za pikado, koji se zovu „Nomad”, što je omogućilo da turniri dobiju jedan potpuno drugačiji format. Svaki put je drugo okruženje, tu su neki novi ljudi i uvek je neizvesno ko će pobediti.

– Samo ime „Pančester” govori da se radi o instituciji čiji je cilj promocija grada u okviru sportskih aktivnosti koje su namenjene svim građanima. Cilj nam je da organizujemo učestale turnire u raznim ambijentima, posebno starih građevina industrijskog nasleđa, poput: Crvenog magacina, „Svilare”, „Stare pivare”, napuštenog zatvora u Njegoševoj… Nadamo se da će nam grad Pančevo pomoći oko potrage za adekvatnim prostorom koji bi nam služio za redovne treninge, obuku za nove članove, turnire, lige i edukativne tribine – zaključio je Relja.

Svi se slažu da je to uvek najmanje bitno, ali da pomenemo da je na ovom turniru prvo mesto osvojio Mitrov, drugo Đole, a treće naš sagovornik Relja. Pa, čekamo nekog od naših Pančevki i Pančevaca da se pojavi na Olimpijskim igrama. Vežbajte!

(Pančevac / S. T.)

OGLASIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ: Zahvalio Jokiću na ODLUCI i poželeo da Srbija pobedi DRIM TIM AMERA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.