URINARNA INFEKCIJA: Mokri kupaći i klima uređaji najčešći uzroci

Dr Kovačević: Ozbiljnije urinarne infekcije mora da leči izabrani lekar ili urolog, može se dogoditi da se infekcija popne ka bubrezima i ozbiljna upala bubrega

10:24

28.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Urinarnu infekciju pre svega potvrđuju njeni simptomi koji su veoma neprijatni. Javljanje tegoba ukolko ne prolazi, zahteva posetu lekaru. Urinarne infekcije su češće leti i kod žena, za to je često odgovoran mokar kupaći i klima uređaji.

Neprijatni simptomi kao što je učestalo mokrenje praćeno peckanjem i bolovima ukazuje da se radi o urinarnoj infekcji. Urinarne infekcije su češće leti jer boravimo na kupalištima, koristimo klima uređaje što sve doprinosi da do infekcije dođe.

– Ne menjamo kupaći kostim, a trebalo bi. Takođe, klime kako u kolima, tako svuda. Moj savet je i muškarcima i ženama menjaju kupaće, da ne sedite u ekstremno rashlađenim prostorijama. A kako će te znati da ste dobili urinarnu infekciju, tako što ćete da mokrite učestalo, jako će da vas boli, možda ćete imati krvi u mokraći. Da biste sve to prevenirali, moraćete da se držite određenih pravila, a to je menjanje kupaćeg i nikako u previše rashlađenim prostorijama i mokrim kupaćim kostimom, rekla je dr Slađana Kovačević, načelnica odeljenja Urologije.

Laganije urinarne infekcije mogu da prođu uz pomoć čajeva i drugih fito preparata ali ukolko to ne pomogne i lečenje odlaže može doći do zbiljnih komplikacija.

– Ozbiljnije urinarne infekcije mora da leči izabrani lekar ili urolog. Može se dogoditi da se infekcija popne ka bubrezima i ozbiljna upala bubrega, koja nije ni malo lako stanje zbog koga su bubrezi u gnoju. To može dovesti do najozbiljnijeg stanja sepse morate na vreme da lečite urinarnu infekciju, upozorava dr Kovačević.

Uvek kada postoji mogućnost da se infekcija ponovo razvije, potrebno je delovati preventivno, kako bi se urinarne infekcije . U takvim slučajevima preporučuje se povećan unos tečnosti i biljni preparati koji imaju za cilj da smanje broj bakterija u urinarnom traktu.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ZA KUPANJE BEZBEDNA voda Ponjavice kod Banatskog Brestovca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.