KULTURNO DOBRO Digitalizacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu

10:14

06.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu  ove godine dobio je sredstva od pokrajnskog Sekretarijata za kulturu za tri projekta. Pokrajna će ove godine finansirati digitalizaciju Zavoda zahvaljujući kojoj će mladi stručnjaci iz različitih oblasti raditi  na  dokumentaciji nepokretnog kulturnog dobra, javlja RTV Pančevo, 

Pančevački Zavod za zaštitu spomenika kulture  konkurisao je kod  pokrajne i dobio sredstva  za tri projekta. Obezbeđena su sredstva za nastavak četvrte faze projekta na izradi dokumentacije za nepokretna kulturna dobra od velikog značaja, kao i za radove  na oltarskoj slici i delu dekorativnog zidnog slikarstva u crkvi Svetog Karla Boromejskog. Ove godine Zavod će nastaviti i poslove na digitalizaciji.

Grozdana Milenkov,  direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, kaže za RTV Pančevo da se treći projekat odnosi  na digitalizaciju.

„I  to je najmanje vidljivo. Realizujemo u ustanovi to od 2019 godine, kada je naša centralna ustanova zaštite, republički Zavod uredio aplikaciju gde unosimo podatke o svim nepokretnim kulturnim dobrima na teritoriji Srbije a naš Zavod je u tome još od 2019 godine. Gledamo da kroz ovaj projekat angažujemo mlade stručnjake sa filozofskog fakulteta ili istoričari – etnolozi koji znaju da rade na dokumentaciji. Obučavamo ih i uvodimo ih u posao. To je potrebno jer će u jednom trenutku doći do smene generacija pa želimo da taj trenutak dočekamo spremni“, rekla je Milenkov.

Kako u prilogu navodi  TV Pančevo, osim pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i Ministarstvo kulture je odobrilo sredstva za nastavak hitnih radova na na dvorcu Lazarević u Velikom Središtu. Zahvaljujući sredstvima iz republike  nastavljaju se i radovi na uređenju zgrade.

(RTV Pančevo)

ANJA CREVAR NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU Ono što preostaje jeste da navijamo za nju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.