Ovo je dželatski mač Jozefa Kolemana

Sitno pisanom ukrasnom glagoljicom na maču je ispisana rečenica ,, Bog neka blagoslovi dušu tvoju na onom svetu, to ti želi tvoj dželat Jozef Koleman”

17:11

13.07.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić

Egzekucija u srednjem veku osuđenika na smrt izvršavala se i odsecanjem glave. Dželati su pored takozvane giljotinje koristili i mač koji je bio specijalno konstruisan za ovu namenu.

Mač dužine oko 80 cm bio je masivan i dobro naostren kako bi egzekucija bila brza i bezbolna. Ovakva praksa izvršenja smrtne kazne u Evropi se praktikovala sve do kraja 19-tog veka kada je zamenjena drugim, humanijim metodama.

Radovan ĐerićRadovan Đerić

Pančevacki Narodni muzej u svojoj zbirci poseduje dželatski mač, dželata Jozefa Kolemana na kome je ispisana svojevrsna pokajnica napisana na nemačkom jeziku. Sitno pisanom ukrasnom glagoljicom na maču je ispisana rečenica ,, Bog neka blagoslovi dušu tvoju na onom svetu, to ti želi tvoj dželat Jozef Koleman” kojom se dželat izvinjavao žrtvi jer on nema nista lično protiv osuđenika već samo radi svoj posao.

Radovan ĐerićRadovan Đerić

Viši kustos, istoričar Srđan Božović kaže da nema podataka da se u našim krajevima vršila egzekucija na ovaj način i da je dželatski mač u zbirku Narodnog muzeja u Pančevu došao verovatno trgovačkim putevima iz srednje Evrope. Mač se ne nalazi u stalnoj postavci muzeja, ali je često bio izlagan na specijalizovanim izložbama Narodnog muzeja u Pančevu.

(Pančevac)

 

KAKVE PROBLEME VRUĆINA MOŽE DA NAPRAVI KOLIMA? Moguća je čak i eksplozija, obratite pažnju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.