BANATSKI DVOR: Srbija i Rusija proširuju skladište gasa

17:00

11.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Radovi na projektu proširenja podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru su praktično počeli, rekao je za Sputnjik generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

– Postigli smo dogovor kada je reč o Banatskom Dvoru. Dogovorili smo se da kupujemo rusku opremu, sa ruskim tehnologijama ćemo raditi na njegovom proširenju… To je veoma dobra vest i za srpske potrošače i za proizvođače opreme u Rusiji – rekao je Bajatović, dodajući da su ugovori o opremi potpisani u utorak.

Kako je ranije saopšteno, Srbija i Rusija planiraju proširenje podzemnog skladišta gasa do 750 miliona kubnih metara, kao i čuvanje gasa u Česteregu u opštini Žitište.

Bajatović je u decembru rekao da će proširenje u Banatskom Dvoru i u Česteregu, omogućiti skladištenje 2,5-3 miliona kubnih metara gasa.

Prvi čovek „Srbijagasa“ je za danas najavio susret s generalnim direktorom „Gasproma“ Aleksejem Milerom na marginama Međunarodnog foruma o gasu u Sankt Peterburgu tokom kojeg će razmotriti isporuke dodatnih količina gasa Srbiji.

– Za zimu su nam potrebne dodatne količine gasa, nemamo ga dovoljno. Najvažnija tema je pouzdano snabdevanje srpskog tržišta gasom… Ne mogu tačno da kažem o kojim dodatnim količinama je reč, ali mislim će isporuke u vreme grejne sezone dostizati 400 miliona kubnih metara, možda čak i više – rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, cena isporuka predstavlja komercijalno pitanje, a produženje tekućeg ugovora o isporukama gasa najverovatnije će se razmatrati u prvom kvartalu naredne godine.

Prema Bajatovićevim podacima, Rusija je 2023. godine isporučila Srbiji 2,68 milijardi kubnih metara gasa, a ove godine obim isporuka treba da premaši tri milijarde, prenosi Sputnjik.

Direktor „Srbijagasa“ je ranije govorio o tome da bi, u skladu s dogovorom sa „Gaspromom“, obim isporuka trebalo da se poveća zimi sa šest miliona kubnih metara na 11 miliona.Cena gasa je 300 dolara za hiljadu kubnih metara.

Bajatović: Odlažemo remont gasnog čvorišta u Gospođincima! Bez prekida snabdevanje gasom u Vojvodini

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.