NAJBOLJA PANČEVAČKA KNJIŽEVNICA: Dragani Mladenović uručena nagrada „Neven”

Najprestižnija nagrada za najbolju knjigu za decu „Neven” dodeljena Dragani Mladenović za knjigu poezije „Tri, četiri, sad! Hajde da se poezigramo”

10:28

15.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

„Ukrštajući stihove i igru autorka nastavlja da ubedljivo i samosvojno preispituje i pomera granice u srpskoj poeziji za decu”. Ovim rečima je, između ostalog, žiri najstarije književne nagrade za decu „Neven”, ispred organizacije „Prijatelji dece Srbije”, obrazložio odluku da za najbolju u prethodnoj godini proglasi knjigu poezije „Tri, četiri, sad! Hajde da se poezigramo” Pančevke Dragane Mladenović.

Primajući ovo priznanje, koje traje još od 1955. godine i koje se smatra najprestižnijim na polju dečije književnosti, u Narodnom muzeju Srbije u četvrtak, 10. oktobra, Dragana Mladenović je skrenula pažnju na to da je izuzetno važno da pisci za decu moraju da budu svesni toga kome se zapravo obraćaju.

„Deca su se promenila, nisu ista kao što smo bili mi, koji smo odrastali zapravo u 20. veku i zbog toga ja nastojim da stvaram poeziju koja će biti interaktivna i koja će ih na neki način privoleti da rešavaju različite zadatke, da igraju pesničke žmurke, ili da prolaze pesničke lavirinte“, navela je Dragana Mladenović.

Žiri za beletristiku u sastavu Gordana Maletić (predsednica žirija), Dejan Aleksić i Vladimir Vukomanović, birao je najbolje u konkurenciji 22 naslova od 10 izdavača. A pored Draganine knjige u uži izbor ušli su i „Zombilejci” Vesne Aleksić, „Ptice selice” Predraga Đurića, „Bajke: Drugih sedam” Uroša Petrovića i „Blago nama sa životinjama” Branka Stevanovića. Žiri je istakao da je prvenstveni kriterijum za dodelu nagrade bio „autentičan rukopis koji se previše ne obazire na postojeće trendove, niti teži da preoblikuje dela čuvenih pisaca, te u kojima uticaj urednika nije bio presudan”.

„Među njima se izdvojila pesnička knjiga Dragane Mladenović ‘Tri, četiri, sad! Hajde da se poezigramo’, nastala na ukrštaju poezije i igre, a ostvarena kroz uzbudljivu interakciju teksta i ilustracija. Ova knjiga predstavlja autentičnu sintezu one linije autorkinog poetskog stvaralaštva koja povezuje njene ranije pesničke zbirke ‘Uljezi’ i ‘Dar-mar’, a koja umetnički ubedljivo i samosvojno preispituje i pomera granice u srpskoj poeziji za decu“, naveo je takođe žiri.

Kvalitet nagrađene Draganine knjige zaokružio je i likovni doprinos Borisa Kuzmanovića koji je zavredeo nagradu „Neven” – za najbolju ilustraciju, pošto, kako je napisao žiri,  „njegov rad od drugih izdvaja svežina i razigranost, a na zadati tekst smenjuju se jednostavna i raskošna, sa nesvakidašnjim likovnim rešenjima”. „Neven” za popularnu nauku dobio je Simeon Marinković za knjigu „Moja Srbija” koji je kroz različite nauke pokazao bogatstvo prirode, istorije i stvaralaštva u Srbiji. Književnu nagradu „Neven“ još od 1955. godine dodeljuje organizacija „Prijatelji dece Srbije”, a prvi laureat bio je baš Duško Radović.

Nagradom „Neven” Dragana Mladenović stacionira se i kao trenutno jedna od najboljih, ali sigurno najzapaženiji pisac za decu u Srbiji. U februaru ove godine za zbirku pesama „Kad stvari poljude”.dobila je i Nagradu za književnost za decu i mlade „Dušan Radović” za 2023. godinu, koju dodeljuju Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda, A pre nešto više od mesec dana osvojila je i „Srebrno Gašino pero” na Međunarodnom festivalu humora za decu u Lazarevcu.

Danas se očekuje i konačna odluka žirija za nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja” Kulturnog centra Vojvodine, koji je pre nedelju dana objavio da je u uži izbor od pet knjiga za ovu značajno priznanje uvrštena i „Robotka” Dragane Mladenović.

Dragana je magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, živi u Pančevu, a radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Iza sebe ima zbirke poezije: „Nema u tome nimalo poezije” „Raspad sistema”, „Tvornica”, „Asocijalni program”, „Omot spisa” „Rodbina”, „Magda”, „Slova ljubve”, „Femicid i druge pesme”i „Robotka”.
U proleće 2016. objavila je prvu knjigu pesma za decu „Uljezi”, a 2023. „Dar-mar”, „Kad stvari poljude” i „Tri, četiri, sad”. U opusu beleži i novele „Gospodin Oliver”, „Gospodin Oliver: Nevolje sa flautom” i „Gospodin Oliver: Pisma iz Šume zelene”, romane za mlađe tinejdžere „Sve što (ni)sam želela”, „Sve što (ni)sam očekivala” i „Sve što (ni)sam promenila”, kao i slikovnicu „Srce od oblaka” i novelu „Igra skrivanja”. Dela su joj prevođena na nemački, švedski, danski, italijanski, engleski, francuski, španski, grčki, rumunski, mađarski i slovenački i uvrštena u najznačajnije zbirke srpske poezije u nekoliko poslednjih godina.

(Pančevac / N. S.)

NAGRAĐENA PANČEVAČKA KNJIŽEVNICA Dragani Mladenović “Neven” za knjigu „Tri, četiri, sad!“

OKTOBARSKI KNJIŽEVNI KAFE: Književnica Marijana Čanak u četvrtak u Kulturnom centru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.