MOZAK STOMAK ČUVA: Kako provesti praznike u zdravlju

Primenite trikove da ostanete u zdravlju i veselju i pored svečarske trpeze.

08:08

30.12.2024

Podeli vest:

Foto: Pixabay

Ko će se odreći prasenceta s hrskavom koricom, ruske salate, slasnih torti sa čokoladom, pokojeg pićenceta više… Ipak, može zdravije.

– Ne morate jesti prasence za sva tri obroka. Biće dovoljno samo za ručak ili novogodišnju noć. Kada već osetite sitost, ne uzimajte „još jedno parče”. Prase više ne može da pobegne i sačekaće vas i za dva dana.

– Spremite supu ili salatu za predjelo. Tako će vam ostati manje mesta u stomaku za „glavno jelo”.

– Ako volite ribu, ne morate je jesti samo za Badnje veče. I praznični ručak može biti gala i s ribom.

– Ne zaboravite da u „glavno jelo” i za vreme praznika spadaju i prilozi od povrća. Uz komad prasetine dobro paše kupus.

– Smanjite količinu majoneza u ruskoj salati. Postepeno ga dodajte u već iseckane sastojke, probajte stalno i stanite kada vam postane jasno da ste dobili ukusnu salatu.

– Umesto klasičnog „srpskog” novogodišnjeg menija s ruskom salatom, sarmama i prasetom, možete za prijatelje pripremiti i neki zdraviji „specijalitet”. Neka praznik bude prilika i da se pokažete.

– U slatkišima možete smanjiti količinu šećera iz recepta bar za deset, pa čak i za dvadeset odsto, a da kolač „uspe” i ostane slasan.

– Praznični ručak ne znači da jedno za drugim morate jesti sve što ste spremili. Gozba ne treba da se pretvori u maraton hrane. Uzmite za doručak, na primer, rusku salatu, za ručak prasence ili jagnjetinu a tek za večeru komad torte.

– Iako će većina reći da bar za praznik može da se opusti, jedite ipak onoliko koliko vam je dovoljno.

– Ali ako ste već preterali za ručak, pomilujte svoj stomak. Večera neka bude samo zdrava salata, a možete je i preskočiti. A i sledećeg dana smanjite doživljaje – jedite manje i zdravije.

– Takođe je važno da pijete dovoljno tečnosti – idealno je između dva i tri litra dnevno. Svakako ne alkohola.

– Pićence za prazničnom trpezom podrazumeva ipak samo pićence. Dovoljno je i jedno nazdravljanje uz jednu čašicu ili čašu. Možete sebi za praznik učiniti plezir, pa kupiti jednu bocu skupog vina koje inače ne možete da priuštite. Za više, sigurno, nećete imati para, a i prijatelji će uživati u jednoj čaši vina koje možda nikada nisu probali.

– Kretanje i vežbanje takođe pomažu da opustite stomak. Posle novogodišnjeg slavlja dovoljno je i da samo prošetate.

Dodajte povrće kako bi se pre zasitiliFoto: Pixabay

I ne zaboravite, praznik nije praznik samo zbog hrane. Postoje i druge radosti – druženje, ukrašavanje kuće, poklončići, gledanje nekog „glupog” romantičnog filma… Umesto bacanja para na hranu koja će nestati u vašem stomaku, obradujte i sami sebe nekim poklonom. A ako već preterate, pročitajte u sledećem broju kako najlakše da prebrodite žgaravicu, nadutost stomaka i mamurluk.

(Pančevac)

ZA SLAVU MORA DA IMA: Dvostruko skuplja slavska trpeza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.