Kako kupovati i čuvati hranljive pomorandže

Samo 100 grama pomorandže zadovoljiče više od pola dnevnih potreba odraslog muškarca za vitaminom C

21:04

16.01.2025

Podeli vest:

Foto: Pixabay

Pomorandže su zimi veoma tražene jer ne samo da su ukusne nego i prelepo mirišu. Mogu se jesti sirove ili koristiti za kuvanje ili pečenje. Postoje dve glavne sorte: gorka i slatka. Crvene pomorandže su veoma sočne i imaju jači ukus. Boju duguju visokom sadržaju takozvanih antocijana. Imaju blagotvorne efekte na performanse mišića, kontrolu apetita, energiju, mentalni fokus i kogniciju.

Samo 100 grama pomorandže obezbediće 54 odsto dnevnih potreba za vitaminom Ce odraslog muškarca, pet odsto za kalijumom i četiri odsto za kalcijumom. Sadrži značajnije količine i vitamina B9, a u nešto manjoj meri i vitamine B1 i B6.

Pri kupovini obratite pažnju da kora bude debela i zdrava i da nema oštećenja. Ne kupujte smežurane plodove. U ruci treba da se oseti težina voćke i da se malo ulegne pri pritisku. Ali pazite da ne stiskate jer će brže istruliti.

Foto: Pixabay

Svoju karakterističnu boju razvijaju samo kada su izložene hladnoći, pa zelena boja stoga nije pokazatelj nezrelosti, već je sasvim normalna, posebno za plodove iz rane berbe. Trajaće oko nedelju dana na sobnoj temperaturi. Ali ako se čuvaju na suviše toplom mestu, osušiće se i izgubiće ukus. Zato je najbolje ostaviti ih u hladnoj ostavi ili u podrumu u korpi koja propušta vazduh. Takođe bi trebalo da svakodnevno proveravate da li se na kori pojavila buđ.

 (Pančevac)

PUN VITAMINA C: Domaći sok od pomorandže koji se jednostavno priprema, a ukus je fantastičan RECEPT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.