Ovako se pravilno pripremaju tikvice, ne pravite ove 2 greške

19:00

06.06.2025

Podeli vest:

Foto: Pixabay

Dve greške zbog kojih tikvice postaju ljigave i gnjecave: Ovako se pravilno priprema omiljeno letnje povrće
Tikvice su jedno od najzahvalnijeg povrća – imaju malo kalorija, prijatnog su ukusa, lako se kombinuju sa mesom, ribom i drugim povrćem, i možete ih spremati na razne načine.

Bilo da ih pečete, pohujete, dinstate, koristite kao podlogu za picu, dodajete u hleb ili ih seckate sveže u salate, tikvice mogu biti pravi pogodak na trpezi. Ipak, koliko god bile popularne leti, mnogi ih ne spremaju kako treba.

Ako želite da vam tikvice zadrže dobar ukus i teksturu, a ne da se pretvore u kašu, važno je da izbegnete sledeće dve greške:

Foto: Pixabay

1. Termička obrada na slaboj temperaturi
Dok neka hrana, poput mesa ili luka, voli sporo kuvanje, kod tikvica je potpuno suprotno. Zbog velike količine vode koju sadrže, tikvice najbolje reaguju na jaku toplotu i brzu pripremu.

Kada ih kuvate na slaboj vatri, počeće da puštaju vodu, postaju gnjecave i gube ukus. Ako ih, pak, pripremate na visokoj temperaturi, dobiće hrskavu, zapečenu koricu, dok će unutrašnjost ostati čvrsta i „mesnata“.
Roštilj je sjajan izbor – tikvice se savršeno slažu sa mesom i ribom, a možete ih koristiti i za pravljenje šarenih povrtnih ražnjića.

Foto: Pixabay

2. Predugo kuvanje ili pečenje
Prekuvane tikvice nemaju ni ukus ni teksturu – lako postanu kašaste i previše mekane. Ako ih stavljate u čorbe, supe ili variva, vodite računa da ih ne dodajete zajedno sa krompirom ili mesom. Umesto toga, ubacite ih pred kraj kuvanja – taman toliko da omekšaju, ali ostanu čvrste.

Tikvice se brzo skuvaju, nekad im je dovoljno svega par minuta da od sveže pređu u prekuvane. Zato budite pažljivi kad ih spremate, bilo na ringli ili u rerni.

Ako se ipak desi da ih prekuvate, nemojte ih bacati. Možete ih pretvoriti u pire, napraviti gustu supu ili ih koristiti kao osnovu za sos.

Saveti iskusnih kuvara: seckajte tikvice na veće komade – tako će duže zadržati oblik i neće se prekuvati lako, piše Punkufer.

MARINIRANI SVINJSKI BUT IZ RERNE Evo kako ga pravilno pripremiti da bude kao iz restorana RECEPT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.