
DANILOV: Sezona uzgoja grožđa u Dolovu solidno je krenula

Dolovac Jovan Danilov bavi se voćarstvom, vinarstvom i vinogradarstvom dvadesetak godina, a kako navodi ova sezona proizvodnje grožđa solidno je krenula.
– S obzirom na to da sam bio onkološki pacijent, otišao sam u invalidsku penziju 2003. godine, pa sam odlučio da se bavim nečim što mogu da radim kod kuće i opredelio sam se pre svega za uzgoj grožđa. Vino proizvodim od 2015. od sirovine iz domaćeg vinograda, gde sam od dede i oca zatekao neke starinske čokote. S vremenom sam širio vinograd i stigao do 44 ara, što je drugi najveći u Dolovu. Inače, ništa ne prodajem, već sve što napravim koristim isključivo za sopstvene potrebe ili podelim prijateljima i drugim dobrim ljudima – napominje Jovan Danilov.
Zanimljivo je to da u svom vinogradu ima čak 29 sorti grožđa, od
belog, preko crvenog, do hibrida, po čemu je ovaj Dolovac verovatno svojevrsni
rekorder.
– Najpre sam hteo da uzgajam konzumno grožđe, pa sam se s vremenom prebacivao na vinsko i otud takva šarolikost. Inače, ova sezona je dobro krenula, za razliku od prošle zime, koja je bila malo jača. U dolinama je najviše loze stradalo od hladnoće, a kada se povratila, to više nije bilo kvalitetno, pa sam od toga pravio lozovaču. Pored toga, proizvodim i voćne rakije od breskve, kajsije, kruške… Nekako sve više prelazim na ovaj destilat zato što se lakše čuva, za razliku od vina, o kojem moraš mnogo da brineš – navodi ovaj Dolovac.
Kada je u pitanju uzgoj grožđa, sve kreće od Svetog Trifuna, kada počinje orezivanje.
– Potom sledi kompletno čišćenje stabala i uklanjanje trave, jer je ovde suva zemlja, pa nema blata. Nakon toga skraćujem lastare, a s prskanjem ne preterujem, do pet-šest puta. Ne tretiram lozu posebno zbog plamenjače, pepelnice, grinja, nego sve pomešam po „Galenikinom” uputstvu i dodam malo prihrane u vidu veštačkog đubriva. Prvo prskanje je kada lastar poraste na oko deset centimetara, zatim pred cvetanje, pa posle toga, kao i kada počinje plod da zri. Berba konzumnih sorti kreće već u avgustu, a vinskih sredinom septembra, kada zrno ima odgovarajući nivo šećera – navodi Danilov.
Oko uzgoja grožđa i drugog voća, kao i oko proizvodnje vina i rakije najviše mu pomaže supruga Snežana; tu su da pritrče i deca i unuci, a pripomognu i komšije i prijatelji, makar pri degustaciji…
(Pančevac/J. Filipović)
DOLOVO: Perica Munćan niže nagrade za svoj liker
Katalina: Klimatske promene sve više utiču na pčelarstvo