NOVA OPREMA ZA HITNU POMOĆ: Rezultat saradnje KUD „Abrašević“ i Doma zdravlja Pančevo! SRCE SE IMA DA SE DAJE SVIMA

08:23

30.05.2023

Podeli vest:

Pančevac/Milan Šupica

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević” početkom svake godine priređuje manifestaciju s humanim predznakom. Reč je o humanitarnom koncertu „Abraševića” održanom u martu, kada su mnogi dali dorovoljne priloge za nabavku opreme, prekopotrebne za rad Službe hitne pomoći Doma zdravlja, a najveći darodavac bila je kompanija Auto-centar „Zoki”.

Pančevac/Jordan Filipović

Na taj način se prikuplja novac za one kojima je to najpotrebnije, a i članovi, koji su uglavnom deca i mladi, uče kako biti plemenit. Zato i akcija nosi simboličan naziv „Srce se nema da se ima, srce se ima da se daje svima”.

Ovog puta izbor je pao na opremu koja je preko potrebna za rad Službe hitne pomoći Doma zdravlja.

Nova medicinska oprema pribavljena od dobrovoljnih priloga na koncertu koji je u martu priredio KUD „Abrašević” uručena je Službi hitne pomoći Doma zdravlja u ponedeljak, 29. maja, čemu su prisustovali predstavnici te ustanove i pomenutog društva. Tom prilikom je direktorka Doma zdravlja Pančevo dr Zorica Sokić navela da ta ustanova ima opremu, ali je istakla koliko je važno da se ona redovno zanavlja.

Pančevac/Jordan Filipović

– Služba hitne pomoći Doma zdravlja bogatija je za novu opremu, koja podrazumeva aspiratore, merače pritiska, pulsne oksimetre i otoskope. To je rezultat saradnje s KUD-om „Abrašević” i ljudima dobre volje, koji su se našli na jednom mestu početkom marta, uspeli da skupe određena sredstva i odlučili da ih usmere na nabavku nove opreme, na čemu smo im veoma zahvalni – naglasila je direktorka.

Aspiratori, otoskopi, oksimetri…

O tome koliko će ljudima iz Hitne pomoći na terenu to značiti, govorio je načelnik te službe dr Zoran Manasijević, koji je naglasio da je ova donacija od nemerljive vrednosti.

– Mi ovakvu opremu imamo, ali je ona slabijeg kvaliteta. Što se tiče aspiratora, to su medicinska sredstva koja omogućavaju prolaznost gornjih i donjih disajnih puteva, odnosno da se sekret koji se skuplja kod urgentnih životno ugrožavajućih stanja skloni s disajnih puteva. Tako bi oni bili prohodni da bismo mogli da radimo odgovarajuću reanimaciju, odnosnu ventilaciju, to jest ubacivanje kiseonika u pluća unesrećene osobe. Ovo su aparati koji imaju veću usisnu moć od onih koje trenutno posedujemo i kao
takvi biće nam od velike koristi – rekao je Manasijević.

Pančevac/Jordan Filipović

On je dodao i to da su novi otoskopi takođe neophodni službi, jer se njima mogu rešiti mnoga stanja u vezi s problemima uha i u Hitnoj pomoći, bez potrebe slanja kod ORL specijaliste.

– Imamo otoskop koji je star i istrošen, pa nam je ovaj dobrodošao. Pulsni oksimetar i aparat za merenje su potrošna sredstva, ali su nam takođe veoma potrebni, kako bismo odredili trenutno stanje pacijenta. U svakom slučaju, sve navedene komponente ove opreme su nam dobrodošle i na tome KUD-u „Abrašević” beskrajno zahvaljujemo – naveo je načelnik.

Važna lekcija za decu iz KUD-a

Primopredaji opreme prisustvovala je i Lela Stojnov, predsednica tog proslavljenog pančevačkog društva, kojem nije prvi put da nešto nabavlja za Hitnu pomoć, jer je ranijom donacijom već kupljen EKG.

Pančevac/Jordan Filipović

– Kada imate potrebu da dođete u Hitnu pomoć i gledate te ljude kako se trude, vidite koliko je to važno. Čula sam šta im je potrebno od sestre Biljana Pašalić, s kojom sam se tada srela, pa smo došli na ideju da to nabavimo. Budući da „Abrašević” prvi koncert u godini posvećuje nekoj humanitarnoj akciji, odlučili smo da ovog puta to bude Hitna pomoć. Moram da naglasim da ne radimo to da bismo se na bilo koji način eksponirali, već je ovo najbolji način da pružite tako važnu lekciju deci, i to bez mnogo priče. Iako mi s njima i o tome razgovaramo, drugačije je kada im na delu to pokažete. Zbog toga je slogan ove manifestacije „Srce se nema da se ima, srce se ima da se daje svima”. Tada uglavnom igramo za neko socijalno ugroženo i bolesne dete, a kada pribavljamo pomoć za neku instituciju kao što je Hitna pomoć, onda znamo da će to služiti svima. Ali daj bože da toga bude što manje… Sve u svemu, sigurni smo da su naša deca zaista naučila još jednu važnu lekciju – ističe Lela Stojnov.

(Pančevac)

ODRŽAN MEĐUNARODNI FESTIVAL MLADIH DUVAČA: Učenici muzičke škole „Jovan Bandur“ odneli tri prve i dve druge nagrade

ODRŽANO BALKANSKO PRVENSTVO ZA DECU: Karatisti KK „Mladost“ uspešni na prestižnom takmičenju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.