ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE VUČIĆA I MURMU: Želim da se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

10:44

08.06.2023

Podeli vest:

Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednica Republike Indije Drupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Obraćanje predsednika Vučića
– Ogroman mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo.Mi smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo. Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Mi smo danas razgovarali o sveukupnoj saradnji. Naša trgovinska razmena raste, ali je nedovoljna, verujemo da ona može da bude 20-tostruko veća – kazao je predsednik.

– Naša turistička razmena moraće da bude pomognuta uprošćavanjem viznog režima, da se upotpunosti uprosti. Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, da napravimo saradnju – dodao je Vučić.

– Industrijska saradnja, naš cilj je da privučemo veći broj indijskih investitora.
Ono što je posebno važno je IT sektor. Mi ćemo uskoro da gradimo peti Naučno tehnološki park u Kragujevcu – rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i farmacije i medicine. – Važno je da nastavljamo da produbljujemo naše odnose. Mi moramo da pristupimo veoma moćnom privatnom sektoru Indije.

Printscreen/EON TV

Obraćanje Murmu

– Ja bih se posetila posete predsednika Vučića Indiji 2017. kada je bio predsednik Vlade. Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni. zaista sam imala konstruktivan sastanak sa predsedniko po pitanju svih aspekata. Srbija je tradsicionalni prijatelj Indije i mi želimo saradnju. Mislim da će učestalije posete još više ojačati naše prijateljstvo. Razgovarali smo o svim važnim aspektima naših bilateralnih odnosa, ali i o globalnim i regionalnim pitanjima. Odlučni smo da gradimo dalje odnose, da radimo na širenju tehnologije, jačanju odnosa među ljudima… Dogovorili smo se da jačamo saradnju u UN i drugim multilateralnim forumima – kazala je Murmu.

 

„Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju“Predsednik Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu, povodom posete predsednice Murmu.

– Poseta Drupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje. Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju – objavio je predsednik.

Razgovor delegacija

U toku su razgovori delegacija Republike Srbije i Indije, predvođeni predsednikom Vučićem i predsednicom Murmu.

Svečani doček ispred Palate Srbije

Predsednik Vučić dočekao je indijsku predsednicu ispred Palate Srbija. Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Printscreen

Srbija druga zemlja koju posećuje

Srbija je druga zemlja koju posećuje otkako je stupila na dužnost u julu prošle godine.

Program posete predviđa ceremoniju svečanog dočeka ispred Palate Srbija, sastanak u užem formatu predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Republike Indije Droupadi Murmu (10.45), kao i plenarne razgovore delegacija Republike Srbije i Indije predvođene predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Republike Indije Drupadi Murmu (11.05).

Nakon izjava za medije Vučića i Drupadi Murmu, sledi srpsko-indijski poslovni forum.

(Pančevac/Novosti)

VAŽAN SASTANAK U PALATI SRBIJA: Aleksandar Vučić i Drupadi Murmu otvaraju Srpsko-indijski poslovni forum!

MOJU OSTAVKU IMATE NA STOLU Brnabić: Ponosna sam na ono što smo uradili i što sam jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.