MLADI DOLOVČANI PRESKOČILI KREATIVNI ZID: Dobili diplome ispred zelenog zida, gde su i snimane scene za njihova filmska ostvarenja!

08:30

27.11.2023

Podeli vest:

Luka Knežević - Strika

Nakon višemesečnih radionica filma i videa pod nazivom „The Wall” mladi Dolovčani su prikazali rezultate svojih kreativnih procesa 5. novembra u Domu kulture „25. maj” Dolovo.

Pomenute radionice su deo projekta Inkluzivnog kino-kluba „Moj krupni plan” udruženja „Satibara” iz Beograda, a on je osmišljen kao deo programa festivala „Na sopstveni pogon”, koji sprovodi asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije”.
Pripreme za radionicu su obuhvatale krečenje zida u dvorištu Doma kulture u zelenu boju i kreiranje improvizovanog zelenog studija na otvorenom.
Nakon toga je usledila serija participativnih multikulturalnih filmskih radionica za mlade u Dolovu.

Predsednica udruženja „Satibara” Marija Rodić navela je da su učesnici tokom kreativnih susreta učili o osnovama videa i digitalne umetnosti i snimili maštovite scene koristeći tehniku „hroma ki” (snimanje na zelenoj pozadini koja se kasnije može zameniti videom po želji).

– Teme koje su obrađivali tokom ovog procesa uglavnom su se ticale ekologije, budućnosti, novih medija i tehnologija, ali i tradicije i mitologije, pa je tako publika imala priliku da pogleda TV prilog iz budućnosti, antiutopijsku scenu koja poziva na čuvanje okoline, vilenjake, orkestar na Mesecu. Važno je napomenuti da su se učesnici radionica upoznali sa svim fazama kreiranja filma, od osmišljavanja, pisanja i prezentacije scenarija do izvođenja skečeva ispred kamere, a na samoj prezentaciji videli su kako se cela zamisao finalizovala u postprodukciji – navela je Marija Rodić.
Posle prezentacije rada učesnika radionica u okviru ovog događaja za mlade publika je imala priliku da pogleda filmove sa 14. međunarodnog festivala „MikroFAF”, koji je u okviru svog putujućeg izdanja pripremio selekciju iz kategorije juniorski film. Publika je potom glasala za svoj omiljeni film iz pomenute selekcije.
Nakon filmskog dela večeri predstavnici Inkluzivnog kino-kluba „Moj krupni plan” svečano su podelili diplome učesnicima radionica, što je urađeno ispred zelenog zida, gde su i snimane scene za njihova filmska ostvarenja.
Ceo događaj je bio obeležen maskenbalom, čija je tema bila priroda i životna sredina.
Projekat „The Wall” je deo aktivnosti decentralizacije kulturno-umetničke scene Srbije u okviru Inkluzivnog kino-kluba „Moj krupni plan” (MKP), a podržali su ga asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije” (NKSS), Ministarstvo kulture RS i Grad Pančevo. Partneri u projektu bili su Dom kulture „25. maj” Dolovo i Osnovna škola „Aksentije Maksimović” Dolovo.
Na „Jutjub” kanalu „Satibara filma” mogu se pogledati filmovi nastali na dosadašnjim brojnim radionicama i u filmskim kampovima za mlade.

(Pančevac)

 

DOLOVO: Održana promocija rezultata radionice filma i videa „The Wall“ POGLEDAJTE KAKO JE BILO FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.