Verujući narod Prijepolja ne odustaje: Svetinja u Crkvenim Tocima zablistaće punim sjajem

18:00

13.07.2024

Podeli vest:

RINA
RINA

Prijepolje – Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Crkvenim Tocima je najstariji parohijski hram u Arhijerejskom namesništvu prijepoljskom, sagrađen 1846. godine. Od tada je nekoliko puta obnavljan, dograđivan i uređivan.

Kako bi sprečili dalje propadanje meštani ovog sela ali i brojni potomci čiji su preci potekli iz ovog kraja pokrenuli su akciju obnavljanja svetinje.

Nedavno je pokrenuta akcija obnavljanja i uređenja objekata, ne samo crkve, već i dvorišta, parkinga i „Popove kuće” do sada najobimniji posao koji je urađen na hramu i njegovom neposrednom okruženju.

Foto: RINAFoto: RINA

– Od maja ove godine, dotrajali drveni pod zamenjen je mermernim sa ugrađenim podnim grejanjem, unutrašnji zidovi su obnovljeni, električna instalacija je skoro kompletno zamenjena, krovni pokrivač se kompletno menja, umesto dosadašnjeg pocinkovanog lima staviće se bakarni pokrivač a crep je zamenjen novim, kažu za RINU meštani.

U samoj porti hrama preuređene su klupe za odmor, postavljeni stubovi sa osvetljenjem, obnovljeno stepenište do parohijskog doma, a i sam parohijski dom („Popova kuća”) je značajno uređen, dok je u planu i njegovo proširenje, dogradnja drugog sprata, kako bi dobio oblik koji je imao do pre nešto više od pola veka.

(RINA)

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.