Deliblatska peščara ukrašena slikama

Ove nedelje održava se 56. Likovna kolonija na kojoj učestvuje 18 slikara iz naše zemlje

13:18

01.08.2024

Podeli vest:

G.J.

U Deliblastkoj peščari ove nedelje održava se 56. Likovna kolonija na kojoj učestvuje 18 slikara iz naše zemlje. U specifičnom okruženju i lepoj prirodi oni stvaraju umetnička dela koja će ostati u fundusu likovne kolonije koja je jedna od najstarijih u našoj zemlji.

Sićevačka duže traje, ali ova je specifična po tome što u kontinuitetu postoji 56 godina. Slikari vole ovde da dolaze, jer inspirisani netaknutom prirodom i okruženi šumom na svoja platna prenose ono što najviše vole da slikaju.

Eva Pešić je stigla iz Beograda:

-Kod mene dominira muzika, volim sport generalno i stalno imam te figuracije koje radim, a odnose se na sport i ples.To me pokreće, a i ovde ima dosta muzike i sve je to inspirativno- kaže Pešićeva.

Ivan Galjak je došao na sedmodnevnu koloniju iz Zubinog Potoka uveren da će mu prijati zajednički rad i lepo druženje sa kolegama slikarima:

– S obzirom da živim na njasvetijoj zemlji na Kosovu i Metohiji okružen mnogim svetinjama.Moja tematika je vezana za manastire, fresko slikanje i kopije fresaka i fragmenata nekih sakralnih delova znamenitih istorijskih svetinja-ističe Galjak.

Organizatori likovne kolonije u Deliblatskoj peščari umetnicima obezbeđuju sve što im je potrebno za rad u prirodi i Milosav Urošević, slikar iz Pančeva kaže da je za sve njih ovo jedno dragoceno iskustvo:

– Sećam se još kao mladi slikar da sam se divio starijim kolegama koji su ovde dolazili. Malo je prilika gde možemo da eksponiramo svoje delovanje, a ovo je jedan od tih načina, a naša kolonija je vrlo značajno mapirana u kulturi, ne samo Pančeva i okoline, već i naše kompletne države-istakao je Urošević.

Jedan od organizatora likovne kolonije je i učesnik Zoran Deranić koji se trudi da ispuni sve zahteve kolega i da im omogući prijatan boravak u prirodi:

– Nikad nismo imali programski deo gde bi se nametalo umetnicima šta da slikaju, već svako dolazi sa svojom poetikom. Jedino što je naše neko opredeljenje je štafelarno slikarstvo, negujemo tu vrstu umetničkog izraza i eto to je neko naše obeležje po kojem smo prepoznatljivi-napominje Zoran Deranić, slikar i organizator Likovne kolonije.

Svaki umetnik ima obavezu da na kraju likovne kolonije organizatoru ostavi svoja dva umetnička rada i na taj način u prethodnih 55 godina sačuvano je oko 1500 slika umetnika iz čitave Srbije , ali i iz inostranstva koji su učestvovali na ovoj manifestaciji u Deliblatskoj peščari.

(Pančevac/G.J.)

Likovna kolonija ,,Deliblatski pesak“ okupiće 20 eminentnih umetnika iz cele Srbije od 26. jula do 3. avgusta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.