Uhapšeno četvoro Srba kod Gnjilana zbog navodnih ratnih zločina

14:59

03.08.2024

Podeli vest:

FB/Sistemi Prokurorial

Četvoro Srba uhapšeno je jutros u Pasjanu kod Gnjilana, zbog navodnih ratnih zločina, preneli su RTS-u članovi porodice uhapšenog Dragana Ničića, prosvetnog radnika u penziji.Osim Dragana Ničića, uhapšeni su i Dragan Cvetković, Slobodan Jevtić i Milča Šošić.
Uhapšeni su akciji specijalnih jedinica policije iz Prištine, potvrdili su RTS-u u komandi policije regiona Gnjilane, ne navodeći druge detalje, jer slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

Akcija je sprovedena po nalogu specijalnog tužioca iz Prištine, naveli su u porodici uhapšenog Ničića, dodajući da je policija tokom akcije pretresla njihovu kuću, ali nije pronašla nikakvo oružje ili bilo šta drugo sumnjivo.

Hapšenje četvoro Srba u Pasjanu uznemirilo je žitelje tog najvećeg srpskog sela u Kosovskom Pomoravlju.
Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, privedeni su D.C, D.N, N.S, S.J. i M.Š.

„Sumnja se da su oni u saizvršilaštvu sa drugim neidentifikovanim pripadnicima grupe, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i neredovne uniforme srpske policije ili vojske, 4. maja 1999. ujutru preduzeli akciju u selima Kokaj, Lovce, Pograđe i Ugljare, gde su ubijali, ranili, žive spalili albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, pljačkali, uništavali i spaljivali imovinu Albanaca, proterivali albansko civilno stanovništvo, uništavali i zlostavljali kulturne i verske objekte“, tvrdi se u saopštenju.

Tužilaštvo je najavilo da će preduzeti dalje korake predviđene zakonom i nastaviti sa istragom u ovom predmetu.

Kancelarija za KiM: Kurti nastavlja da sprovodi teror
Povodom hapšenje Srba kod Gnjilana, oglasila se Kancelarija za KiM koja je navela da Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi teror nad srpskim narodom i severno i južno od Ibra.

„Jasno je da novim hapšenjima u Pasjanu antisrpski režim iz Prištine želi da dovede do eskalacije situacije na terenu i da život Srba na Kosovu i Metohiji učini nepodnošljivim, a ponovo se na udaru našlo i Kosovsko Pomoravlje, sredina u kojoj živi najveći broj Srba“, navodi Kancelarija.

Ističe da „prištinski režim neosnovanim hapšenjima i napadima na sve srpsko ulazi u predizbornu kampanju, jer ništa osim patološke srbomržnje nema da ponudi, osim pritisaka i progona u svim srpskim sredinama sa jednim jedinim ciljem koji podrazumeva iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije“.

„Postavlja se pitanje kako međunarodnom faktoru i misijama nije jasno da na prostoru KiM ne postoji nikakva vladavina prava, da se Srbi hapse prema Kurtijevim tajnim spiskovima, prema kojima je kriv svako ko je Srbin i da se shodno tome vrše montirani procesi pod lažnim optužbama s ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba“, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.