Čeka vas „Oda večnom apsolutu“ u pančevačkom muzeju

Izložba starog znanca ljubitelja likovne umetnosti u našem gradu Radovana Kuzmanovića otvorena je od 2. avgusta

09:57

09.08.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac / N. S.
Dopunite šetnju Gradskim parkom i posetom Narodnom muzeju

Prekratite bar zakratko pančevačku letnju dosadu i uđite u pančevački Narodni muzej. Od 2. avgusta tu možete pogledati izložbu „Oda večnom apsolutu” Radovana Kuzmanovića.

On je stari znanac ljubitelja likovne umetnosti u našem gradu jer je još 2013. godine dobio glavnu nagradu na Bijenalu crteža Srbije održanom u Pančevu.

Završio je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, bio je i direktor Zavičajnog muzeja u Rumi, a danas je slobodni umetnik.

Ako još niste imali priliku da vidite Radovanova dela, možda će vas tekst pančevačkog slikara Milana Jakšića iz kataloga podstaći da je posetite: „Shvatanje umetnosti je kod Radovana tesno vezano i sa razumevanjem života.

Život i umetnost su za njega povezane stvari i nemoguće ih je razdvojiti. I u životi i u umetnosti želi da ispita krajnje granice i mogućnosti. Svojim radovima zadaje najteže probleme i zadatke. Preispituje sve ekstreme, kako na slikama, tako i na svome telu. Da bi ovde rečeno bilo jasnije, treba napomenuti da se Radovan dugo bavio maratonom i trčanjem, dovodeći i svoje telo do krajnjih granica.

Reči koje je napisala Isidora Sekulić o Zori Petrović mogu pomoći da se razume i umetnost Radovana Kuzmanovića: ’U umetnosti nema istine do lične istine! I ako nema ličnosti, ništa u umetnosti nije istina, ni to, da je zašlo sunce, i da je nad gorama mir’.”

(Pančevac)

Nagrada za Bojana Vojnova na „Vrmdža festu”

KONCERTI I PREDSTAVE: Ovo je letnji program Doma omladine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.