BANAT: Poranila berba paradajza za preradu

Ja mislim da je ovo jedna od rekordnih godina kod nas. Puno rada, pravovremeno tretiranje protiv bolesti, zaštita, adekvatna prihrana", navodi ratar Milan Arsenijević

17:00

12.08.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Domaćeg paradajza je sve manje na pijacama. Suša je ubrzala vegetaciju, pa će i prerada paradajza biti završena već do kraja avgusta.

Povrtar Đusi Sabo iz Ečke kod Zrenjanina ubrao je poslednje ovogodišnje količine paradajza iz plastenika. Potražnja je kaže velika, ali su vremenski uslovi doprineli da roda više nema.

„Dvadeset godina radim, ova godina je prva bila što je 1. juna već bilo na veliko. Fest je rodilo. Evo sad mesec-dva, treći mesec nema više. Tu samo za kuvanje i nema ništa više“, kaže Đusi Sabo, povrtar iz Ečke.

Na njivama je u toku berba paradajza za preradu. I taj posao je poranio. Milan Arsenijević iz Rumenke ima dva jutra, očekuje rod od 40 tona po jutru.

Foto: Printscreen/RTSprintscreen/RTS

„Kompletna je površina pod zalivnim sistemom kap po kap tako da je bilo malo češće zalivanja, ali nije problem. Održali smo ga kvalitetnim, zdravim i ovaj veliki je rod. Ja mislim da je ovo jedna od rekordnih godina kod nas. Puno rada, pravovremeno tretiranje protiv bolesti, zaštita, adekvatna prihrana“, navodi Milan Arsenijević, poljoprivrednik iz Rumenke.

Sve što proizvedu na njivi Arsenijevići prerade u sopstvenom pogonu. Time zaokruže ciklus proizvodnje i obezbede sigurno tržište.

„Prvo kvalitet, a drugo sigurnost u proizvodnji. Ja znam šta proizvodim, kad sam prskao, koliko sam tretirao taj proizvod i svi naši kupci su kućni kupci“, kaže Velibor Arsenijević, prerađivač paradajza iz Rumenke.

Po površini koju zauzima od 7.350 hektara paradajz je četvrta povrtarska kultura u Srbiji. Uglavnom se potroši kao svež, a za razne vrste prerade što donosi veću zaradu se zaseje nešto manje od 500 hektara.

(RTS)

MI PITAMO ZA VAS: Kako do uverenja o porezu na imovinu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.