Slavimo Svetog apostola Matiju

Veruje se da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i platiti zaostale račune

08:11

22.08.2024

Podeli vest:

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Svetog apostola Matiju.

Apostol Matija jedan je od dvanaestorice apostola – Hristovih učenika. Rođen je u Vitlejemu, a učio se kod Svetog Simeona Bogoprimca u Jerusalimu. Kada je Gospod počeo da propoveda o carstvu Božjem, tada se i Matija pridružio onima koji su voleli Gospoda, jer ga je i on voleo svim srcem i sa zadovoljstvom slušao i gledao Njegove reči i dela.

Matija, čije ime na starohebrejskom znači „dar Jehovin“, ili na srpskom Božidar, bio je sledbenik Isusa Hrista koji je izabran da zameni Judu Iskariotskog posle izdaje i samoubistva. Prema legendi, propovedao je po Judeji i Etiopiji, a potom stradao kao mučenik, nakon što je kamenovan u Jerusalimu.

Sveti apostol Matija je praznik koji nije u crkvenom kalendaru označen „crvenim slovom“, ali ga hrišćani posebno poštuju.

Prema predanju, hranio se isključivo voćem, povrćem i žitaricama, dok meso nikada nije jeo. Dan na koji se on slavi „pada“ u okviru Gospojinskog posta, zbog čega bi i na ovaj praznik trebalo postiti, i to na ulju, prema crkvenom kalendaru.

Sveti Matija smatra se zaštitnikom carinika, poresnika, bankara i računovođa. Pošto je bio poresnik pre nego što je primio Sveti duh, veruje se da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i platiti zaostale račune.

(Pančevac)

Slavimo Svetog Zosima i Jakova: Veruje se da ovi svetitelji mogu da iscele i najteže bolesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.