ZAGOREC: Prinosi jabuke manji niži lane, ali su kvalitet je dobar

17:00

13.09.2024

Podeli vest:

Agromedia

Na plantažama jabuka uveliko traje berba, započeta još početkom avgusta zbog tople i sušne klime.

Do sada je obrana sorta gala. U toku je berba sorti zlatni delišes, crveni delišes. jonaprinc, greni smit. Potom dospevaju sorte fudži, breburn, ajdared, pa određene klupske sorte jabuka, kao što je pink ledi.

Predsednik Asocijacije Srbija does apples Gojko Zagorac izjavio je za Dnevnik da će prinos biti niži nego lane, ali da je kvalitet jabuka dobar pa će proizvođači koji budu imali dobar rod biti zadovoljni na kraju sezone.

„Jabuke su dospele znatno ranije nego proteklih godina. Usled velikih vrućina i nekoliko toplotnih talasa koje smo imali u proteklih nekoliko meseci, na nekim plantažama su voćari imali problem sa bojom kod obojenih sorti: gala, crveni delišes, breburn, jonaprinc, ali uopšteno kvalitet je dobar“, rekao je Zagorac.

Po projekcijama Prognos fruit-a u organizaciji WAPA (World pear and apple association), u Srbiji se očekuje manji rod za 19 procenata u odnosu na prošlu godinu, pa ćemo jabuka imati 380.000−390.000 tona, navodi sagovornik.

„Mada će jabuka biti manje, za domaće potrebe ćemo ih imati dovoljno, jer godišnje nam treba od 200.000 do 250.000 tona jabuke. Zato će dobar deo, kao i ranijih godina, otići u izvoz. Jabuka od prošle godine nema u skladištima jer su sve prodate. Prošle sezone (avgust 2023 − jul 2024) izvezli smo 155.000 tona jabuke u vrednosti od 112−113 miliona evra. Prosečna cena po kilogramu bila je u izvozu 0,73 evra. Po kojoj ceni će se ove godine jabuke prodavati, još je rano govoriti, jer kupoprodaja jabuka obavlja se u kasnu jesen, zimu i rano proleće, pa se jabuke sa plantaža sada lageruju u hladnjače. Protekle sezone najviše smo ih prodali u Rusku Federaciju − 35 odsto, zatim na tržište Bliskog istoka, Evropske unije i Velike Britanije. Ove sezone će se sigurno nastaviti rast izvoza na tržišta Bliskog istoka, Evrope itd“, kaže Zagorac.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.