JKP „Zelenilo”: Balkon Gordane Božić je najlepši

Titulu najcvetnije bašte osvojila je Gordana Smiljanić, iz Ulice kralja Vladislava

14:54

18.09.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva
Najlepša bašta u Pančevu – uredila ju je Gordana Smiljanić

Tradicionalni, šesnaesti izbor za najlepše uređenu baštu i najbolje „skockani” balkon u Pančevu završen je danas  dodelom nagrada i zahvalnica, tačno u podne, ispred Eko paviljona u Narodnoj bašti.

JKP „Zelenilo” organizuje ovaj konkurs sa ciljem da motiviše naše sugrađanke i sugrađane da budu aktivniji i maštovitiji u uređenju svog životnog prostora i okruženja, kao i da više vode računa o očuvanju životne sredine.

Nakon isteka roka za prijavljivanje na ovo mirisno takmičenje, članovi komisije su proučili preko pedeset pristiglih prijava i fotografija i, po već utvrđenim kriterijumima, rangirali prijavljene takmičarke i takmičare. Ove godine podeljeno je šest vaučera, koje će dobitnici moći da iskoriste za kupovinu sadnog materijala u cvećari ili rasadniku JKP-a „Zelenilo”.

U žestokoj konkurenciji, prvo mesto u kategoriji najlepšeg balkona osvojila je Gordana Božić, iz Ulice Miloša Trebinjca: ona je osvojila vaučer u visini od 8.000 dinara. Drugoplasirana je njena komšinica Biljana Rankić Selimovski, iz Ulice Miloša Trebinjca ; njoj je pripao vaučer vredan 6.000 dinara. Na trećem mestu je Tatjana Mareš, čiji se balkon nalazi u Ulici prote Mateje Nenadovića  – ona će podići sadni materijal u vrednosti od 4.000 dinara.

Najmirisniji balkon u gradu je „skockala” Gordana BožićPrivatna arhiva

Nositeljka epiteta „vlasnik najlepše bašte u Pančevu” – Gordana Smiljanić, iz Ulice kralja Vladislava , dobila je vaučer u vrednosti od 10.000 dinara, osvajačici drugog mesta Caji Vasić iz Cvijićeve dobro će doći „finansijska injekcija” od 8.000 dinara, a trećeplasirana Svetlana Mitrović, čije se mirisno carstvo nalazi u Topčiderskoj, zaslužila je 6.000 dinara.

Gordana Smiljanić prima priznanjeRadovan Đerić

Jelena Vujnović iz JKP-a „Zelenilo”, članica komisije, rekla nam je da je ove godine zbog vremenskih neprilika bilo komplikovano održati bašte i balkone zbog vremenskih neprilika, te da ovo javno preduzeće motiviše sugrađanke i sugrađane i da održavaju javne zelene površine. Dodala je:

Partnerstvo s građanima nam mnogo znači u smislu očuvanja životnog okruženja. Bilo nam je jako teško da izaberemo laureate, jer svi prijavljeni balkoni i sve bašte sijaju. Moram da napomenem da, iako su prve tri nagrade u obe kategorije osvojile dame, muškarci puno pomažu; imaju partnerski odnos u tom poslu.

Pobednica u kategoriji najlepšeg balkona Gordana Božić bila je sprečena da dođe, pa je nagradu preuzela njena majka Dragica Matičić. Ona je za „Pančevac” izjavila:

– Gordana uz pomoć svoje četiri ćerke, kao i svih ostalih iz porodice, uređuje balkon. Za sve to treba mnogo napora. Cveće je dovezeno sa strane, a uvela je čak i zalivanje „kap po kap”. Neophodno je mnogo novca za pripremu, đubrenje, prskanje… Posle ove nagrade sigurna sam da će svi u porodici još više da zavole cveće, ako je to uopšte moguće.

Gužva u Eko paviljonu u Narodnoj baštiRadovan Đerić

Gordana Smiljanić, čija je bašta proglašena za najlepšu, kazala je za naš list da je jako srećna zbog ove nagrade.

– Kad nešto voliš ništa nije teško, iako je potrebno mnogo vremena, truda i novca da se stvori bašta poput naše. Pomažu mi suprug, sestra i sestričina, svi smo u tom poslu. Prvi put sam učestvovala u ovom izboru, i eto, posrećilo mi se. Po meni, nema lepšeg mesta u gradu od Narodne bašte u kojoj se sad nalazimo, a ovaj park mi je bio jedna od inspiracija da i sopstveno dvorište uredim.

Svi prijavljeni dobili su poklon i zahvalnicu od JKP-a „Zelenilo”. Od fotografija, prikupljenih u procesu prijavljivanja, napravljena je kolažna izložba najlepših bašti i balkona koju će svi zainteresovani imati priliku da u narednih mesec dana vide u Kafe galeriji u Narodnoj bašti.

(Pančevac / S. T.)

MIRISNI IZBOR: Najlepše bašte i najcvetniji balkoni

NAJLEPŠTA BAŠTA PANČEVA Konkurs JKP ,,Zelenilo” traje do 16. septembra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.