SVE ŠTO POKUPIMO, TO PRODAMO Uprkos suši čuveni ivanjički krompir odličnog kvaliteta

19:03

07.10.2024

Podeli vest:

Foto: RINA

Ivanjica – Dugotrajna suša uzela je danak na mnogim imanjima i na poljoprivrednim kulturama. Čuveni ivanjički krompir koji se gaji na padinama Javora i Mučnja ove godine jeste rodio slabije, ali ono što bar malo teši povrtare jeste činjenica da je kvalitet odličan. Upravo ovaj krompir ima poseban miris i ukus, a ono šta tome doprinosi jeste specifična klima i ostali geografski uslovi.

– Nadmorska visina od 1.000 metara je presudna kad je u pitanju kvlitet. Na ovogodišnji rod uticala je suša, bilo je preko dva meseca potpuno bez kiše. Očekujemo prinos od nekih 25 do 30 tona, ali smo generalno zadovoljni, jer smo očekivali da će biti još lošije. Ovde nemamo mogućnost zalivanja, ono što nam je od prirode to nam je, kaže za RINU ratar Aco Kraković iz ivanjičkog sela Močioci.

Krompir iz ovog kraja zapadne Srbije uglavnom završava na domaćem tržištu, a u srpskoj prestonici upravo ivanjički krompir je najtraženiji. Beograđani kupuju isključivo samo njega, jer ga smatraju za najkvalitetniji.

Povrtari na prcelama očekuju rod od 30 tonaFoto: RINA

– Sve što pokupimo, predamo na beogradske pijace. Potražnnja je velika, a cena je zadovoljavajuća. Zadovljni smo, imamo stalne mušterije i nadam se da će tako biti i dalje, dodaje drugi ivanjički povrtar.

A da bi krtole iz ovog kraja i do godine bile zdrave i krupne, stručnjaci preporučiju da se na krompirištima nakon vađenja posade žitarice poput ovsa i pšenice.

– Dosta đubriva ostaje neiskorišćeno, stoga te žitarice i te kako mogu da ga iskoriste. Znamo da su prinosi na takvim parcelama uvek bolji, nego na nekim drugim, kaže Milan Damljanović, PSSS Čačak.

Ono što je sigurno, kada se ivanjički krompir stavi na mast i u tepsiju, nema dileme da dobijamo odličan specijalitet.

(Pančevac/RINA)

GLOGONJ: Šarolik rod kupusa, cena visoka

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.