KAKO SEJEŠ-TAKO ŽANJEŠ: Počela žetva u južnom Banatu

Na oko 30.000 hekara ratari su počeli setvu i kako kažu troškovi će biti na nivou prošlogodišnjih.

15:07

18.10.2024

Podeli vest:

Foto: G.J.
Foto: G.J.

U južnom Banatu je počela priprema zemljišta za jesenju setvu pšenice i ječma, a na nekim njivama u okolini Crepaje vredni ratari već i seju, jer kako kažu trenutni vremenski uslovi su idealni za setvene radove.

Na oko 30.000 hekara ratari su počeli setvu i kako kažu troškovi će biti na nivou prošlogodišnjih. Priprema zemljišta za ovaj posao je najvažnija, jer ne kaže se slučajno „kako seješ-tako i žanješ”. Dragan Jovanov kaže da Iskusni poljoprivrednici tanjiračom najpre usitnjavaju žetvene ostatke kukuruza i suncokreta , jer se zemljište se na taj način dodatno obogaćuje:

-Stvara se novo đubrivo koje će doprineti boljem prinosu,a imamo puno ljudi koji greše i ovo pale,a to je najlakše uraditi.Po ovom vetru sve brzo izgori, ali od toga nemamo ništa, čak i taj pepeo bi vetar odneo i ništa ne bi imali od zemljišta- kaže Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje.

Tihomir Ranimirov iz Crepaje ističe da usled klimatskih promena i setva sad počinje ranije nego ranijih godina:

Foto: G.J.Foto: G.J.

– Bolja je kasnija setva da ne bi usev bio previše bujan i da ne bi takav ušao u zimu, jer onda nastaju probelmi ako budu niske temperature- kaže Ranimirov.

Dragan Andrejević se odlučio za direktnu setvu i zbog plodoreda na njivi gde je prošle godine bila zasejana šećerna repa, sad će nići pšenica:

– Još uvek imamo dosta vlage u zemljištu, a ove gdoine smo se odlučili za direktnu setvu pšenice da bi izbegli dodatne radove i da bi sve završili u što bržem roku dok imamo vlagu- napominje Andrejević.

Foto: G.J.Foto: G.J.

Svi ratari ističu idelano vremenske uslove za setvene radove i očekuju da će to doprineti dobrom rodu, ali se i nadaju boljim otkupnim cenama sledeće godine, ali i većim subvencijama.

(Pančevac/G.J.)

MANJE ŽITA, VIŠE TROŠKOVA Paore brine skupa setva, BIĆE MANJE HEKTARA POD PŠENICOM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.