MIHAJLOVIĆEVA I HIL OBIŠLI ZAJEDNIČKE INVESTICIJE U PANČEVU: Priprema sporazuma o energetici

10:46

10.10.2022

Podeli vest:

Foto: Ministartvo rudarstva i energetike

Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici koji će stvoriti uslove za više ulaganja, poručili su u Pančevu ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.
Zorana Mihajlović je istakla da su Srbiji potrebne investicije u ovom sektoru i da su američke kompanije zainteresovane za to.
Kao najkrupniji projekat istakla je izgradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Ona bi trebalo da bude hibridna sa solarnim i kapacitetima na vetar, što je, istakla je Mihajlović, bitno za balansiranje sistema.

„Radimo na usaglašavanju strateškog sporazuma kako bi u budućnosti gradili nove energetske objekte i uvodili nove tehnologije“ rekla je ministarka.

Ambasador Hil je istakao da Sjedinjene Američke Države žele strateški pristup i da su blizu sporazuma sa Srbijom.

Naveo je da su SAD veoma zainteresovane za obnovljive izvore energije i nove tehnologije za proizvodnju energije.

 

Foto: Ministartvo rudarstva i energetike

On je istakao da su SAD uvek tu da pomognu Srbiji u rešavanju energetskih problema i založio se da energija bude odvojena od politike.

Mihajlovićeva je u odgovoru na interesovanje novinara rekla da su Srbiji potrebne kako državne, tako i privatne investicije u energetski sektor.

Dodala je da se pored ostalih razmišlja i o modularnim nuklearnim elektranama.

Na pitanje koje rešenje u energetici savetuje Srbiji, Hil je rekao da će prirodni gas još dugo godina biti sa nama, te da je, iako je sada skup, dobro gorivo.

Srbiji je savetovao da se osloni na više gasovoda, jer, kako je rekao, u budućnosti samo jedan izvor energije i samo jedna tehnologija neće biti dominantne.

Tokom posete Pančevu, Mihajlović i Hil su obišli Opštu bolnicu Pančevo i toplanu u naselju Kotež, gde su zahvaljujući zajedničkom radu sa USAID-om uspešno sprovedeni projekti energetske efikasnosti oko tople vode u bolnici i solarnih panela koji zagrevaju toplu vodu za građane.

(RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.