MAKRON: Svemir će biti novo mesto međunardonog sukoba

22:23

30.11.2022

Podeli vest:

Pixabay

Potpredsednica SAD Kamala Haris primila je danas Emanuela Makrona na početku državne posete, koja bi trebalo da otkloni jučerašnje pritužbe i, ako je moguće, da smiri trenutnu napetost zbog američkog protekcionizma, rekavši da je „Francuska važan saveznik SAD“.

Ona je srdačno i sa obostranim osmesima primila francuskog predsednika u sedištu NASA-e gde je pohvalila saradnju „zasnovanu na demokratskim principima i zajedničkim vrednostima”.

Makron je pozvao Francusku i SAD na saradnju u cilju uspostavljanja novih pravila u osvajanju i istraživanju svemira. Sa njim su bili astronauti Sofi Adenot i Tomas Peske

Francuski predsednik je na engleskom rekao da ove zajedničke demokratske vrednosti treba primeniti i u svemiru, koji je nazvao „novim mestom međunarodnog sukoba”.

Nakon posete NASA-e, on će se sastati sa američkim zakonodavcima o životnoj sredini i posebno sa zvaničnicima administracije na temu civilnih nuklearnih aktivnosti. Konačno, Džo i Džil Bajden biće domaćini intimne večere za Emanuela i Brižit Makron, što je daleko od protokola po kojem će Bela kuća u četvrtak dočekati francuskog predsednika.

Dvojica predsednika trebalo bi da pokažu jedinstven stav o Ukrajini, koju će, najavljuju, pomagati koliko god bude potrebno, ističući da će pregovori sa Moskvom biti mogući samo kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski to oceni za shodno.

Izvor: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.