PRIŠTINA NE KRIJE SVOJE NAMERE, NA IVICI SMO ŠIREG SUKOBA Bocan-Harčenko: Snažan stav predsednika Srbije apsolutno odgovara dešavanjima na terenu

16:45

27.12.2022

Podeli vest:

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je situacija na KiM opasna i napeta i da se nalazi na ivici šireg sukoba i naglasio da snažan stav predsednika Srbije apsolutno odgovara dešavanjima na terenu.

– Snažan stav predsednika Srbije, ministra odbrane, u skladu je sa situacijom, odbrambene snage na najvišem nivou spremnosti apsolutno odgovaraju situaciji na terenu – rekao je Bocan-Harčenko na pitanje da prokomentariše situaciju u pokrajini.

Ambasador je podsetio da njegovu ocenu situacije na KiM dele i Moskva i juče ju je saopštila i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Situacija je veoma opasna, napeta i nalazi se na ivici širih sukoba, i prema našem mišljenju opisuje i odražava sva dešavanja na terenu i oko Kosova – rekao je on i dodao da uvek postoji nada da će se naći rešenje za situaciju, ali da i pored razmišljanja ne vidi argument u prilog očekivanja, koji bi ojačali tu nadu.

Ruski ambasador podseća da Priština radi ono što radi i ne krije svoje namere – a u širem smislu to je želja da uspostavi kontrolu na severu Kosova nad srpskim sredinama i sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom.

– To je uvek bila mašta Prištine, ali sad smatraju da je došlo vreme za realizaciju – ocenio je ambasador i dodao da sada imaju zadatak da uspostave kontrolu u srpskim sredinama i da Beograd prizna tzv. Kosovo u političkom i geopolitčkom smislu.

Ambasador je naglasio da je potpuno razumljivo da Priština uživa podršku zapada bez obzira na to što govore. Kako je dodao, to potvrđuju i delima.

– Priština je u najtežim danima suprotstavljanja dve strane i porasta tenzija predala zahev za članstvo u EU. Sada nije važno da li će zahtev imati ishod u bližoj ili daljoj budućnosti – rekao je on i podsetio da je svima poznato da podnošenju i prihvatanju zahteva prethodi veoma težak postupak ispunjavanja zahteva EU.

On smatra da se radi o ohrabrivanju Prištine, jer uz predaju zahteva za članstvo ide i postupak vizne liberalizacije.

– Što se tiče SAD, poznato je odranije ako bi Vašington želeo da napravi sada veoma neophodan pritisak na Prištinu, da bi obustavila poteze, to bi učinili, a ako ne učine, daju im zeleno svetlo – ocenio je Bocan-Harčenko.

(Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.