VODITELJKA SLAGALICE ZARADI 15.900 EVRA ZA 10 DANA Predsednik Upravnog odbora RTS-a otkrio koliko zarađuju voditelji na Javnom servisu!

14:55

13.02.2023

Podeli vest:

printscreen/ig

Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije je rekao da Kristina Radenković zaradi 15.900 evra za 10 snimajućih dana.

Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, otkrio je u emisiji Hit tvit da Radio televizija Srbije ima samo tri autorske emisije, a da su sve ostale proizvod produkcijskih kuća ljudi koji su zvanično zaposleni u Javnom servisu, a koji zatim prodaju svoje projekte RTS-u i na taj način uzimaju dodatni novac

On je posebno naveo primer voditeljke Kristine Radenković koja pored plate na RTS-u, dobija i naknadu, te zaradi 15.900 evra za 10 snimajućih dana samo za kviz „Stigni me ako znaš“.

printscreen/RTS

 

Malo autorskih emisija

Klanšček je javno govorio o tome da Radio Televizija Srbije uprkos činjenici da ima više od 2.000 zaposlenih, ima veoma malo autorskih emisija i da većinu kupuje od produkcijiskih kuća koje su u vlasništvu upravo zasposlenih na Javnom servisu Srbije.

„Ako se izuzme informativni program, koji je zastupljen u emitovanju 40 odsto, postoje samo tri emisije koje proizvodi RTS. To su: Slagalica, Šarenica i RTS Ordinacija. Sve drugo, osim informativnog programa su spoljne produkcije. Ja smatram da to nije dobro“, rekao je Klanšček. Kako je rekao, RTS ima 2.500 zaposlenih, sve kapacitete, svoje studije, vrhunsku opremu, te da Javni servis može mnogo toga da proizvede sam.

„Kao obrazloženje zašto je to tako, od Olivere Kovačević, glavne i odgovorne urednice zabavnog programa RTS-a dobio sam odgovor da se spoljnim produkcijama pristupa kada se utvrdi da su one jeftinije nego da ih prozvodi RTS. Kako kaže, dobio je odgovor da nikada niko nije ni tražio predkalkulaciju. Dodaje da već tri godine RTS imajednu emisiju koja se vodi kroz knjige, a koja uopšte ne postoji“, zove se „Jedan dobar dan“.

printscreen/RTS

„Stoji kroz knjige da se ta emisija emituje svakog radnog dana od 13 do 14:30 časova, znači postoji konta, a do sada je za tu emisiju potrošeno 14 milona dinara“, objašnjava Klanšček i naglašava da nijedna emisija nije emitovana, dok se odvaja novac za istu iako ona ne postoji!

„RTS više ne snima ništa“, rekao je Klanšček. Jedna „Slagalica“ koja je najgledanija po epizodi košta 500 evra, dok kviz „Stigni me ako znaš“, a koji i nema baš neku gledanost košta 20.000 evra po epizodi. Isto tako „Ja volim Srbiju“, a na sve to su plus plate voditelja, objašnjava predsednik UO.

„Izvršna produkcija je produkcija RTS-a, a to je zapravo jedan protočni bojler gde RTS uzme podizvođača, a, zapravo, izvršne produkcije kao forma poslovanja nisu protivzakonite“, objašnjava Klanšček i postavlja pitanje da li zaista sve to košta manje ukoliko projekte napravi „Moje mišljenje je da RTS veći deo tih stvari može sam da uradi“, zaključio je Klanšček.

 

Kristini 1.590 evra dnevno, Memedoviću 1.130!

printscreen/RTS

Klanšček je izneo neverovatne podatke za kvizove koji su najgledaniji na RTS-u, a za koje javnost veruje da su proizvod Javnog servisa: „Ja sam tražio predkalkulacije i vi tu vidite da voditelj u kvizu „Potera“ dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana. Jovan Memedović je zaposlen na RTS-u i on ima još jednu produkciju, koja se zove Montevideo, a tu spada emisija „Sasvim prirodno“, kaže Klanšček i nastavlja:

„Recimo voditeljka kviza ‘Stigni me ako znaš’ Kristina Radenković dobija 15.900 evra za 10 snimajućih dana. To je recimo jako zanimljivo jer se to snima na Košutnjaku, u našem studiju, naša je voditeljka, a mi imamo dogovor sa Filmingom da oni to rade, tako da je to potpuno nejasno“, kaže predsednik UO i dodaje da kada odete na sajt Filminga vi shvatite da imaju samo jednog zaposlenog:

„Znači isti taj Filming angažuje zaposlene RTS-a da urade to i jedna emisija „Stigni me ako znaš“ košta 20.000 evra. Klanšček kaže da je isti slučaj sa emisijom ‘Moja dedovina’ koja je Serbika prodakšn: „Nju radi i urednik toga je Milan Popović. On je ujedno i voditelj koji je zaposlen na RTS-u, a mi plaćamo njegovoj produkciji da proizvede za nas (RTS) emisiju“, objasnio je Klanšček.

 

(Pančevac/Mondo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.