GRAD BRINE O ZDRAVLJU NAJMLAĐIH: Predstavljeni rezultati kontrole predškolskih i školskih objekata FOTO

14:59

07.04.2023

Podeli vest:

Gradska uprava

Zavod za javno zdravlje Pančevo u saradnji sa Gradskom upravom Pančeva već 18 godina sprovodi program javno-zdravstvene kontrole predškolskih i školskih objekata, ispitivanje higijenske ispravnosti vode za piće i zdravstvene bezbednosti hrane.

Gradska uprava

Projekat je jako značajan za građane Pančeva, za decu u školskim i predškolskim objektima, kao i za Zavod za javno zdravlje, istakla je doktorka Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

S obzirom na to da smo mi ustanova preventivnog tipa ovakav vid projekta gde radimo na prevenciji svih javno-zdravstvenih pokazatelja u predškolskim i u školskim ustanovama od velikog je značaja. Mi to pratimo već godinama, a ovo je već 18. godina kako Grad Pančevo finansira ovaj projekat. Tokom tih 18 godina nismo imali ni jednu epidemiju, ni u jednom objektu, nismo imali ni jednu povredu dece, niti druge vrste loših pokazatelja u ovim objektima. To je za nas jako bitno jer mi ovde kontrolišemo kako vodu za piće, tako i namirnice i dečje obroke, energetsku vrednost tih obroka i svojim savetima kroz naše izveštaje i mišljenja ukazujemo na to šta treba da se promeni, rekla je dr Lazić.

Gradska uprava

– Jako je bitno da deca imaju uravnoteženu ishranu, kako bi imala pravilan rast i razvoj, da u toj ishrani budu zastupljeni sve namirnice koje deca moraju da unose, da obroci ne budu ni slani, niti da sadrže nešto što bi moglo da našteti njihovom zdravlju. Pored toga sagledavamo i higijensko sanitarne uslove samog objekt u cilju poboljšavanja tih uslova, pa čak i građevinsku strukturu objekata, kao i dvorišta koje koriste deca, kako bi dali predloge Gradu, kroz izveštaje koje dostavljamo, što danas ovde kroz prezentaciju prikazujemo. To je značajno da oni znaju šta su prioriteti i u kojim ustanovama, kako bi mogli da izdvoje sredstva i da se to na adekvatan način sredi i sanira kako bi deca mogla bezbedno da koriste objekte i u preedškolskim ustanovama i u školama, rekla je dr Lazić.

Grad Pančevo

Da je jedan od od projekata Zavoda za Javno zdravlje veoma bitan kada govorimo o školstvu potvrđuje i Tatjana Božić, koja ističe da ,,već godinama unazad Grad Pančevo finansira projekt javno-zdravstvene zaštite u školama i vrtićima.

Ukupno 29 osnovnih i srednjih škola. Grad je izdvojio 3.600.000 dinara i za 22 objekta vrtića, izdvojio je 3.400.000 dinara. Kada je reč o kontroli, ovaj projekat ne podrazumeva samo kontrolu ispravnosti vode i namirnice, već i veoma važan aspekt – prevencija samih higijenski uslova. Zavod za javno zdravlje kontroliše i sam prostor u kome boravi veliki broj dece i zaposlenih. Gde su veliki kolektivi, prevencija mora da bude na visokom nivou“.
Nada se da će se saradnja nastaviti kao do sad, istakla je Tatjana Božić

Inače, 7. april je svetski dan zdravlja koji je u Pančevu obeležen pod sloganom ,,Zdravlje za sve“. Upravo zato je važno da na današnji dan pričamo o zdravlju, pogotovo naših najmlađih sugrađana, istakli su učesnici tribine.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.