SKUPŠTINA VOJVODINE USVOJILA PLAN RAZVOJA APV: Uskoro nova deonica Pančevo -Vršac

09:20

20.04.2023

Podeli vest:

Skupština APV

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su na sednici Plana razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine od 2023. 2030. godine. Usvojena je i  Odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-70, deonica Pančevo-Vršac-Granični prelaz sa Rumunijom (Vatin).

Ovaj strateški dokument propisuje smernice za razvoj pokrajine u narednih sedam godina u četiri razvojna pravca: privrednog razvoja, demografskih problema, energetske stabilnosti i ekološke sigurnosti, definiše model organizacije i koordinacije razvojnih politika Autonomne Pokrajine Vojvodine, te utvrđuje najoptimalnija rešenja za prevazilaženje zatečenih razvojnih problema i unapređenje društveno-ekonomskog položaja svih građana pokrajine. Za njegovo usvajanje je glasalo 86 poslanika, a protiv 13 poslanika opozicije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić kazao je da Plan razvoja AP Vojvodine predstavlja hijerarhijski najvažniji strateški dokument razvoja do 2030. godine.

– Mi smo sa izradom Plana razvoja Vojvodine krenuli još 2020. godine, prvo smo radili analizu postojećeg stanja i ideja nam je bila da pokušamo da budemo što transparentniji i da uključimo što širi auditorijum svih zainteresovanih strana, ne samo privrednih društava, institucija i organizacija, nego čak i pojedinaca građana i građanki Autonomne Pokrajine Vojvodine. Stoga smo uzeli i kao partnera u izradi ovog dokumenta i Nemačku organizaciju GIZ koja nam je pomogla tako što nam je dala medijske stručnjake koji su nam omogućili da budemo dostupni u širokom auditorijumu, tako da u samom procesu izrade Plana razvoja AP Vojvodine imamo 1.712 direktno uključenih lica. Mislim da je to stvarno impozantan podatak koji govori o tome da smo uspeli u našoj nameri da uključimo što više ljudi – kazao je Sofić, dodajući da je u izradi ovog plana razvoja učestvovalo 48 različitih institucija organizacija i privrednih društava.

Usvojena je i  Odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-70, deonica Pančevo-Vršac-Granični prelaz sa Rumunijom (Vatin).

Područje obuhvaćeno ovim prostornim planom obuhvata katastarske opštine u okvirima jedinica lokalne samouprave gradova Pančevo i Vršac, kao i opština Kovin, Alibunar i Plandište, a prostire se na oko 980 kvadratnih kilometara. Inicijativa za izradu ovog prostornog plana pokrenuta je od strane JP „Putevi Srbije“, a na osnovu već izrađene Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom autoputa E-70 za deonicu Pančevo-Vršac-Državna granica.

Tehničku dokumentaciju je izradio institut CIP iz Beograda na koju je dat pozitivan izveštaj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U toku ove godine planiran je nastavak izrade tehničke dokumentacije za ovaj putni pravac.

Za potrebe izrade ovog Prostornog plana i Izveštaja o proceni uticaja plana na životnu sredinu iz budžeta AP Vojvodine, izdvojeno je 36.118.368,oo dinara, a rok za izradu nacrta je šest meseci. Nakon završetka Nacrt prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Vršcu, Pančevu, Kovinu, Alibunaru, Plandištu, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine u Novom Sadu.

(Pančevac/Dnevnik/RTV/TVP)

DECA ĆE DANAS ČISTITI NASELJA KOTEŽ 1 I KOTEŽ 2: Akcija „Ulepšajmo Kotež“ počinje u 10 sati!

DECU MUČI TEMPERATURA, STARIJE GRAĐANE UGLAVNOM VISOK PRITISAK: U danu za nama nije bilo saobraćajnih nesreća

PRIMA 22 UČENIKA: Do 24. aprila prijave za polaganje prijemnih ispita u Srednjoj baletskoj školi „Dimitrije Parlić“ iz Pančeva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.