KADA DETE UZME OKTOPODA U RUKU, ISTOG MINUTA SE UMIRI Pančevka Savka izrađuje unikatne pamučne igračke japanskom amigurumi tehnikom! FOTO

12:51

27.08.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Naša sugrađanka Savka Maksić uspela je da spoji lepo i korisno. Ova Pančevka ima neobičan hobi: po ugledu na posebnu japansku tehniku amigurumi ona izrađuje unikatne pamučne igračke koje su prilagođene deci uzrasta do tri godine.

Kako izgleda ljubav prema heklanju koja traje više od pola veka – to najbolje zna naša sugrađanka Savka Maksić koja se ovim starim zanatom bavi od malih nogu. Savka je ranije bila poznata po izradi haljina i džempera za decu, a poslednjih godinu dana, na nagovor prijateljice, postala je majstor u izrađivanju igračaka.

– Gledajući mamu kako radi, hekla – stari zanat – bila sam jako radoznalo dete i htela sam sve da probam, da i ja to naučim. To moje probanje je 50 godina rada i svakog dana se nadograđujem i svaki dan nešto drugo pravim. Takva sam osoba i volim novo i drugačije – sada mi igračke dozvoljavaju tu slobodu rada, istakla je talentovana Panćevka.

Savka Maksić

Printscreen/RTV Pančevo

Igračke koje su izrađene japanskom amigurumi tehnikom su unikatne – sa pažljivo odabranim detaljima, u jedinstvenoj boji, i, što je najbitnije – svaka igracka je potpuno bezbedna i prilagođena uzrastu dece do tri godine.

Za jednu igračku ove veličine treba 12 do 15 sati neprestanog rada. Zahtevno jeste. Igračke su bezbedne za decu, imaju sigurnosne oči sa unutrašnjim mehanizmom koji se zatvara, deca ne mogu da iščupaju i progutaju, što je najbitnije od svega. Jako je bitno da se kaže da je unutra antialergijsko punjenje, deca ne mogu da budu alergična na igračku.

Printscreen/RTV Pančevo

Kada malo dete uzme ovog oktopoda u ruku, istog minuta se umiri. To je nešto mekano, nešto što mu je poznato. Tajni sastojak svake igračke je, po Slavkinim rečima – ljubav

Lep osećaj kada mi priđu baka i deka i kažu: toliko naše unuče uživa u vašoj igračkici! Spavaju sa njima, igraju se, jedva čekaju da im mama izvadi iz mašine za veš, da opere i da krenu ponovo da se igraju. Pa to je nešto najlepše što neko može da doživi, a ja to doživljavam svaki dan. Tako da ne mogu da stanem – ovo je nešto najlepše što je moglo da mi se desi, da krenem i da radim ono što volim.

Printscreen/RTV Pančevo

Ni odrasli, kao ni deca, ne mogu da odole Slavkinim simpatičnim rukotvorinama. Za to vreme, ona neumorno stvara, a ubuduće će težiti da ljubav prema ovom starom zanatu prenese i na mlađe generacije.

(Pančevac/RTV Pančevo)

NEMA PANČEVCA U ČIJEM SEĆANJU NIJE OSTALA DIRLJIVA PRIČAO O LEU Hrabri čin jazavičara obišao je svet, a njegovu skulpturu svi rado posećuju!

KOMPANIJA AUTO CENTAR ZOKI UVEK UZ NAROD I PANČEVO: Potpisan ugovor za penzionerske kartice između PIO Fonda i kompanije Auto centar Zoki FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.