VUČIĆ ZA ROJTERS: Kurti je uzrok svih problema na Kosovu i Metohiji! U Banjskoj su pogubili jednog Srbina sa udaljenosti od metar

19:21

28.09.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/avucic

Uzrok svih problema na Kosovu i Metohiji je Aljbin Kurti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Rojters, odbacujući navode o bilo kakvoj umešanosti Srbije u incident u Banjskoj, jer to što se desilo svakako nije odgovaralo Beogradu.

Vučić je rekao da Aljbin Kurti želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

– Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je sve ovo doveo – rekao je Vučić.

On je rekao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština, telo koje bi prema odredbama sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. godine obezbedilo kosovskim Srbima veću autonomiju, podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj, piše Rojters.

– Za nas je pozicija na Kosovu očigledno užasna, ali… moramo da budemo uz svoj narod,… da se trudimo da sačuvamo mir – rekao je Vučić i naveo da je rešenje uvek u dijalogu.

On je podsetio da je Beograd osudio ubistvo policajca u Banjskoj i dodao da će Srbija „pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene.

– Koja su to krivična dela, to je pitanje za tužioca – rekao je Vučić.

On je optužio tzv. Kosovsku policiju da je ubila jednog od Srbina „sa udaljenosti od jednog metra“, nakon što se predao, opisujući to kao „pogubljenje“.

Vučić je negirao navode tzv. kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Beograd neće imati koristi od toga, jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

– Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? … Srbija ne želi rat – poručio je Vučić.

On je rekao da će Srbija istražiti poreklo oružja zaplenjenog nakon incidenta od strane tzv. Kosovske policije.

Takođe, naveo je da će Milana Radoičića, koji je, prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, „pozvati tužilac“.
(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.