NESVAKIDAŠNJI SVINJAC U CENTRU BEOGRADA: Ivan ima preko 1.000 prasića koji su u srpsku prestonicu stigli iz svih krajeva sveta FOTO

13:53

09.11.2023

Podeli vest:

Rina

Na samo 200 metara od Beograda na vodi nalazi se veliki i nesvakidašnji svinjac, u koji se smestilo preko hiljadu prasića iz čitavog sveta. Njih je skupio i u glavni grad Srbije doneo kolekcionar Ivan Veličković koji može da se pohvali neobičnim hobijem i još neobičnijom kolekcijom.

Rina

– Ja sam kao mali čuvao svinje i s obzirom da sam bio mlad za krupnu stoku, dobio sam zadatak da u ograđenom prostoru čuvam svinje. Kasnije sam postao veterinar i praktično ceo život me je stoka održavala, od sitnog do krupnog grla. Onda sam počeo da skupljam prasiće, pa takoreći igračke. Tokom godina nakupio se zaista veliki broj, kazao je za RINU Ivan Veličković.

Rina

U njegovom sasvim neobičnom svinjcu mogu se pronaći od najmanjeg praseta, preko pijanog, pa sve do mama svinje.

Rina

„Dosta primeraka sam našao u američkim stripovima, čak imam i kolekciju čokoladnih prasića koji su uvijeni u tadašnje marke. Brojna je kolekcija malih ali i velikih prasića, od onih koji drže pivsku flašu do onih koji predstavljaju pravi raritet, poput staklenog praseta“, dodao je Ivan.

Rina

Međutim, iako su sve to zapravo figure, Ivan je morao jednoj krmači da ukaže čak i lekarsku pomoć.

Rina

– Moju prvu figuru, krmaču pronašao sam u blatu u Batajnici, nju je jedan pas iskidao, bila je sva izgrebana sa slomljenom nogom, ja sam joj napravio te nogice od stolarskog tipla i sada je i ona u mojoj kolekciji – priča Veličković.

Rina

Ali, ono prase koje mu je nadraže, svakako je ono koje je stiglo sa Havaja, koje na sebi ima čak 10.000 školjki. Zanimljivo je da jedno prase dobio i od deteta koje ima samo 15 godina.

Rina

– Od jedne devojčice dobio sam ručno napravljeno malo prase koje na sebi ima crvenu mašnu – ističe Ivan.

Ipak, ne treba se čuditi, Beograd ima tradiciju u uzgoju svinja koju je očigledno zaboravio. Nekada davno, u doba Miloša Obrenovića, ulicama su umesto pudlica šetale svinje Moravke.

(Pančevac/Rina)

„CRNI PETAK“ KUCA NA VRATA: Svetska šoping histerija prenela se i u Srbiju POČELA SNIŽENjA, NEKA OD NjIH TRAJU I CEO MESEC

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.