5 MILIONA DINARA ZA KONZERVACIJU BANATSKOG BISERA U toku radovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture na dvorcu Lazarević

18:12

09.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

U toku su radovi na konzervaciji manjeg od dva dvorca Lazarević u selu Veliko Središte, koje sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva. Radovi na očuvanju ovog zdanja neobične lepote i velikog kulturnog i istorijskog značaja odvijaće se u nekoliko faza, kaže većnik za kulturu grada Vršca, dr Trajan Kačina.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva radiće na postavljanju potpora, na pokrivanju dvorca, kako bi se zaštitio od kiše, zato što je krov takođe delimično propao. Na konzervaciji onih umetničkih delova dvorca, stilizacija u neogotskom stilu manjih tornjeva, potrebno je zatvoriti otvore na mestima gde su nekada bili prozori.

Inače, dvorac u Velikom Središtu izgrađen je 1875. godine i ima bogatu istoriju. Manji dvorac je nekada služio kao mesto za okupljanje omladine i bioskop, ali je tokom vremena dospeo u nezavidno stanje, rekla je dr Trajan Kačina, gradski većnik za kulturu Grada Vršca.

Manji dvorac inače ima svoju posebnu istoriju. Bio je u vlasništvu porodice Lazarević sve do 1898. kada je poslednji predstavnik te porodice Mihajlo Lazarević zbog lošeg poslovanja i navika izgubio dvorac. Kupio ga je lokalni imućnik, Karl Hauzer, koji je bio vlasnik sve do Drugog svetskog rata i za ovaj dvorac se vezuju mnoge legende.

Projekat zaštitnih radova podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i vredan je pet miliona dinara.

Ovaj projekat je izuzetno bitan jer ćemo njime sačuvati naše kulturno nasleđe. Naravno da nećemo ostati na ovome, ovo je samo prva faza zaštite kako ne bi došlo do daljeg propadanja, ali u narednom period radićemo na tome da se dvorac u potpunosti obnovi, da se dobije neka nova namena, i da postane još jedno lepo svetlo u okolini Vršca.

Projekat radova na dvorcu još je jedan dokaz da zajedničkim snagama možemo da radimo na očuvanju kulturnog nasleđa i bogatstva, kako bi i buduće generacije mogle da uživaju u njemu, zaključio je Kačina.

(Pančevac)

POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK PALIM BORCIMA Kiš: Jako je važno u današnje vreme da se sećamo prošlosti, jer živimo u vremenu kada istorija pokušava da se izmeni FOTO

OBELEŽENA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA PANČEVA U DRUGOM SVETSKOM RATU Tigran Kiš: Važno da znamo šta je bilo 6. oktobra i da budemo ponosni na ulogu Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.