SAMO 5 ODSTO DECE VAKCINISANO PROTIV HPV INFEKCIJE Srbija neslavni rekorder po broju obolelih od raka grlića materice

12:49

17.11.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Godišnje u Srbiji gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život od raka grlića materice.

U Srbiji je vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV), i to u zemlji koja je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od te bolesti godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život, izjavila je Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, koji se danas obeležava, objasnila da je glavni uzročnik raka grlića materice Humani Papiloma Virus (HPV) i ukazala da protiv tog oboljenja postoji dvojaki način prevencije – imunizacija i redovni ginekološki pregledi. Srbija je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv Humanog papiloma virusa/HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece.

– U tom periodu, vakcinisano je više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina –  rekla je Đokić.

Ukazala je da je u Srbiji vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ dodeliće plakete institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti opšte i stručne javnosti.

Đokić je navela da će plakete, pored ministarke zdravlja Danice Grujičić, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić i direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije Verice Jovanović, biti dodeljene i najuspešnijim domovima zdravlja i regionalnim Zavodima za javno zdravlje koji su imali najveći obuhvat imunizacije protiv HPV u Srbiji, kao što su domovi zdravlja u Kraljevu, Čačku, Novom Sadu, Nišu, Zavod za javno zdravlje Šabac i drugi.

(Pančevac/Telegraf.rs)

DOKTOR PALESTINAC LEČI MEŠTANE U JABUCI: Osećam se dobrodošao, ovde su svi ljudi kao familija, Srbija je najlepše mesto za život!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.