NOVI KONKURS ZA POLJOPRIVREDNIKE: Ukupan fond 750 miliona dinara, do sada podržano 1.400 projekata EVO KO MOŽE DA SE PRIJAVI

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

10:03

28.11.2023

Podeli vest:

Pixabay

Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom, raspisan je juče, dok će prijave biti otvorene od ponedeljka, 04. decembra.

Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Podnošenje prijava biće moguće isključivo onlajn putem sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije www.scap.rs/sr, kao i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije sprovodi se od 2020. godine sa primarnim ciljem da osnaži mikro, male i srednje poljoprivredne proizvođače i preduzeća i učini ih konkurentnijim na tržištu. Jedinstven po tome što je prvi na tržištu sproveo model raspodele sredstava 50:40:10, sa samo 10 odsto ličnih sredstava za učešće, dok 50 odsto dolazi iz fonda koji je obezbedila Svetska banka, a 40 odsto iz kredita poslovnih banaka. Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

„Okupili smo se kako bi sumirali sve rezultate Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, čiji je osnovni zadatak pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima i agregatorima koji žele da poboljšaju i razviju svoje kapacitete, ali pre svega zbog objavljivanja Trećeg javnog poziva za koji je izdvojen budžet od 750 miliona dinara.

Ovaj poziv je namenjen agregatorima – preduzetnicima, privrednim društvima i zadrugama koji otkupljuju poljoprivredne proizvode od primarnih proizvođača u svrhu prerade kao i daljeg plasmana na tržište ili proizvode primarne poljoprivredne proizvode i bave se preradom i daljim plasmanom. Novina u odnosu na prethodne pozive jeste digitalizacija javnog poziva koja je urađena u skladu sa eAgrarom, odnosno podnošenje zahteva će se vršiti onlajn, kao i veća vrednost prihvatljivih troškova investicija – od 25.000 evra do 400.000 evra.

Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo je zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka i 10 odsto sredstava predstavlja učešće samih poljoprivrednika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.