PUNA SALA, PUNA SRCA NAŠA: Učenici OŠ „Sveti Sava” družili se s najstarijima

12:42

01.12.2023

Podeli vest:

FB/Gerontoloski Centar Pančevo
Na Međunarodni dan tolerancije, prošle nedelje, đaci trećih razreda OŠ „Sveti Sava” sa svojim učiteljicama posetili su tradicionalno, dvadeseti put, pančevački Gerontološki centar. Susret mladih i najstarijih Pančevki i Pančevaca bio je kao i uvek veoma emotivan i kreativan. Deca su izvela lepu priredbu sastavljenu od recitacija, pesama i igre, čime su ulepšala dan korisnicima Centra, a potom su im podelila jabuke i čestitke s najlepšim željama izrađene na časovima likovnog.
Koliko je bakama i dekama značila ova poseta, ovaj divan vid međugeneracijskog uvažavanja, pokazali su tako što su deci pripremili recital, a posebno upečatljivo je bilo videti „magično drvo”, sa čije su obe strane stajale reči na temu tolerancije: uvažavanje, ljubav, pomoć, podrška, sreća, prihvatanje različitosti, razumevanje, poštovanje, prijateljstvo, empatija.
Direktorka Gerontološkog centra Tanja Lukić, otvarajući ovaj susret, govorila je o važnosti tolerancije i naglasila da svakodnevno moramo voditi računa jedni o drugima.
– Za korisnike našeg centra je veoma važno da ih posećuju gosti različitih generacija. Ovakvi susreti su uvek puni emocija sa obe strane. Ovo što smo danas imali priliku da vidimo je prava tolerancija na delu. Deca su nam pripremila prigodan program, a naši korisnici su im uzvratili recitalom i životnim primerima da bi ih naučili kako se uvažavaju i poštuju ljudi i na taj način neguje i razvija tolerancija – kazala je Tanja Lukić.
Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, pozdravljajući đake i starije sugrađanke i sugrađane, podvukla je da je bitno da se deca i penzioneri na Dan tolerancije druže, ali da je jednako toliko važno da to čine i tokom cele godine. Zaključila je:
– Današnji dan predstavlja dobru priliku da se svi podsetimo značaja i lepote harmonije različitosti poput ove, koja uvek i svuda treba da postoji i da se neguje. Dan tolerancije obeležavamo svi, pa i mi u gradu zajedno sa školama i ustanovama, i zato smo i danas ovde da se družimo s korisnicima i decom i uživamo u programu koji su pripremili naši najmlađi i najstariji sugrađani.
Da podsetimo, za svoju pedesetu godišnjicu, 16. novembra 1995. godine, države članice UNESCO-a usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije. Ona potvrđuje da je tolerancija poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našeg sveta, naših oblika izražavanja i načina čovekovanja. Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode drugih. Generalna skupština UN 1996. godine pozvala je države članice da 16. novembra obeleže Međunarodni dan tolerancije: „Ujedinjene nacije posvećene su jačanju tolerancije jačanjem međusobnog razumevanja među kulturama i narodima. Ovaj imperativ leži u osnovi Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima”.
(Pančevac/S. T.)
Grad Pančevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.