MLADIM ISTRAŽIVAČIMA 4 MILIONA EVRA: Fond za nauku finansira novi projekat PROMIS 2023

Ovaj projekat namenjen je mladim istraživačima koji će se baviti razvojem naučnih rešenja u različitim oblastima života.

12:48

04.12.2023

Podeli vest:

Laboratorija
Pixabay

Fond za nauku Republike Srbije će u naredne dve godine, u okviru svog devetog programa, finansirati 30 projekata mladih istraživača sa ukupnim budžetom od četiri miliona evra.

Na programu PROMIS 2023, posebno namenjenom mladim istraživačima, učestvuje 156 naučnika iz 42 naučnoistraživačke organizacije u Srbiji. Od 313 prijavljenih predloga projekata, kroz izuzetno konkurentni sistem selekcije, izabrano je 30 najbolje rangiranih predloga projekata iz svih naučnih oblasti. Maksimalni budžet po projektu iznosi do 150.000 evra, a namenjen je naučnom radu, kupovini opreme, materijala, međunarodnoj saradnji, objavljivanju naučnih publikacija i ostalim aktivnostima koje su potrebne za razvoj nauke.

„Kroz PROMIS 2023 nastavljamo da ulažemo u budućnost nauke, a to su mladi istraživači i naučnici u ranoj fazi karijere“, istakla je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku RS.

„Naš prvi program PROMIS 2020 je bio namenjen mladim istraživačima koji su pokazali da su veoma sposobni da upravljaju istraživanjima, da su inovativni u svojim idejama i da mogu da stvaraju važne naučne rezultate. Neki od njih su nakon završetka projekata dobili prestižne evropske grantove za finansiranje istraživanja, a pojedini i mogućnost da rukovode projektima u okviru većih programa Fonda za nauku“, rekla je Đurić-Jovičić.

Projekti podržani kroz PROMIS 2023 će se baviti razvojem naučnih rešenja u različitim oblastima života: istraživači će razvijati bioaktivne hidrogelove koji će ubrzati zarastanje rana, ekološki prihvatljivu alternativu hemijskim pesticidima, jeftinije i bezbednije načine proizvodnje litijum-jonske baterije, prenosivi i ekonomični elektrohemijski senzor za otkrivanje zagađivača hrane, tehnike 3D bioštampe koja će unaprediti rekonstrukciju dojki nakon operisanja tumora, automatizovani alat za otkrivanje govora mržnje u onlajn tekstovima i raditi na još mnogim drugim važnim istraživanjima.

Sredstva za finansiranje programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija), kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije, koji čine deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji“ (Projekat SAIGE), posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva.

(Pančevac/Novosti)

SVETSKA BANKA ODOBRILA ZAJAM SRBIJI Za projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti čak 75 miliona dolara

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.