NEVIĐENO OTKRIĆE U HRAMU U STAROM VRBASU: Kosovski boj izronio ispod krečnih slojeva

14:30

27.12.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

U Gradskom muzeju Vrbasa prezentovani su rezultati restauracije zidnih slika u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Starom Vrbasu.

Tokom zaštitnih radova na zidovima crkve slikar restaurator Dragan Stanojević otkrio je do sada nepoznatu sliku sa motivima Boja na Kosovu, a nakon višemesečnog rada ona je ponovo vidljiva u punom svetlu i sjaju.

– Trogodišnji rad na restauraciji i konzervaciji slika u našem hramu završio je velikim i značajnim otkrićem za naš grad i naše kulturno nasleđe. Radi se o retkom prikazu Boja na Kosovu i sada je ponovo pred nama, zahvaljujući radu Dragana Stanojevića – rekla je arheolog Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja.

– Veoma je važno da je Pokrajinska vlada čula i razumela Srpsku pravoslavnu crkvu u Vrbasu i da je finansirala ovaj projekat, jer retkost je naići na ovakvu vrstu prikaza. Slika se krila ispod novijih slojeva i nanosa boje i posle svih sprovedenih radova Vrbas treba da bude ponosan na ovo što je dobio, što je zapravo imao ali nije znao da ima, ono što je Dragan Stanojević izneo na svetlost dana. Sigurno ćemo u saradnji sa SPC raditi na promociji ove slike i pokušati da i ova pozicija bude deo kulturne ponude Vrbasa, poručila je Vesna Grgurović.

Opština Vrbas

Slikar restaurator Dragan Stanojević procenjuje da je slika nastala početkom 19. veka.

– Pronašli smo jedan natpis koji govori o 1801. godini, iako je prilično oštećen i ne može se pročitati do kraja. Tema Boja na Kosovu, toliko važna i česta u našem narodu, ali ovi motivi nalazili su se ispod više slojeva novijih krečnih premaza boje, čak je ona nevidljivija postala i izgradnjom galerije za pojce, ali smo uspeli da je pronađemo, iako neočekivano. Želeli smo samo da vidimo koliko ima bojenih slojeva i kakva je bila ranija dekoracija i ornamentika, bez očekivanja da tu možemo naići na slikarstvo, međutim naišli smo na sliku koja je velika, figuralna kompozicija.
Slika je široka sedam, a visoka tri metra. Sačuvani su delovi kompozicije, a po rečima Stanojevića, bilo je jako teško ukloniti premaze a da se pri tom ne ošteti slika.

– Restauracija same slike trajala je tri meseca i zadovoljni smo koliko smo uspeli da uradimo – rekao je Stanojević.

(Pančevac/Dnevnik.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.