TRADICIJA SE POŠTUJE Božićni jahači prodefilovali Dolovom, a meštani ih srdačno ugostili u svojim domovima!

09:29

09.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/facebook

Desetak Božićnih jahača tradicionalno se okupilo na drugi dan Božića u porti Velike Donje crkve u Dolovu, gde ih je blagosiljao sveštenik pomenutog hrama, Bojan Gavrilović.

Nakon posete porti, konjanici su se uputili u domaćinstva koja tradicionalno ugoste dolovačke Božićne jahače. Uz zvuke harmonike dugmetare, jahači se vesele, pevaju stare banatske pesme, a domaćini ih posluže na kuvano vino i rakiju. Naravno, od posluženja ima i hrane da se nešto i „zamezi“.

Mlađi i stariji momci, oblače prepoznatljivu tradicionalnu zimsku garderobu seoskih momaka iz Banata, a to su „grunjak“ ili „kožuh“ i šubara od krzna astraganskog jagnjeta. „Grunjak“ je ovčiji kožni prsluk, čija je vunena strana okrenuta ka unutra, što ovaj odevni predmet čini neprevaziđenim po pitanju izolacije – u njemu se može sedeti u toploj prostoriji, a može se boraviti i napolju po hladnoći.

Astraganska šubara je crne boje i predstavlja karakterističan tradicionalni modni detalj. Naravno, po neki od momaka nosi i šešir, pa se svakako modni detalji uklapaju u atmosferu Božića u Banatu.

U predvečerje, konjanici su simbolično dokasali do okićene jelke na trgu u centru sela ispred Doma kulture, čime su završili ovogodišnje Božićno jahanje.

(Pančevac)

FOTO PRIČA: Konjanici s badnjakom prošli kroz Pančevo

DEFILE KAMIONA SA BADNJACIMA KROZ PANČEVO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.