ŽELEZNIČKA KOMPOZICIJA NA TAMIŠU: Uskoro novi pešački koridor između centra grada i keja

10:01

18.01.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Klub ljubitelja železnice Pančevo, u saradnji sa Železničkim muzejom iz Beograda i Gradom Pančevom, 30. decembra je započeo akciju premeštanja muzejske parne lokomotive serije JŽ 62-086 s lokacije na Trgu mučenika b. b. na novu lokaciju – na plato stare železničke stanice na Tamišu, gde se nalazi novopostavljena železnička kompozicija.

Akcija je započeta u ranim jutarnjim satima i do popodnevnih sati tehničko osoblje i teška mehanizacija kompanije „DM Mont” iz Kačareva i Železničkog integralnog transporta iz Beograda realizovali su prvu fazu transporta.

Pored mnogobrojnih članova kluba i građanstva, ovome je prisustvovao i Strahinja Vuković, viši kustos i direktor Železničkog muzeja iz Beograda (muzej u sastavu „Železnica Srbije” a. d.), pod čijom ingerencijom se nalazi ova lokomotiva.

Zbog neadekvatnog stanja pristupnog puta, odnosno izuzetno velike vlažnosti i mekoće terena, bilo je veoma teško obezbediti prolaz konvoja dizalica i šlepera koji su transportovali lokomotivu. Zbog toga akcija nije mogla da se realizuje tokom jednog dana, pa je odlučeno da se druga faza transporta realizuje nakon novogodišnjih praznika.

Ovo izuzetno specifično i komplikovano premeštanje pripremano je duže od pola godine i zahtevalo je dobijanje raznih administrativnih saglasnosti, počev od lokalne samouprave Grada Pančeva, pa sve do pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kuture i Železničkog muzeja iz Beograda, odnosno Muzeja nauke i tehnike. Predviđeno je da na proleće krenu radovi na uređenju fasade i krova stare železničke stanice na Tamišu.

Lokomotiva je morala biti izmeštena s prethodne lokacije zbog prolaska novog pešačkog koridora, odnosno početka radova na produžetku Ulice Ignjata Barajevca, čime će biti ostvarena direktna pešačka komunikacija između centra grada i šetališta keja na Tamišu.

(Pančevac)

MAJA VITMAN, GRADSKA MENADžERKA PANČEVA: Uskoro na keju drvoredi i novo dečje igralište kod Vetrenjače! Bogatstvo je imati izlazak grada na reku!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.