PANČEVO DANAS Kuća sve manje, zgrada sve više

Pančevački narod živi u 13 stanova „nebu pod oblake”, to jest iznad petnaestog sprata. Ispod zemlje, u podrumima, ima 19 stanova. A pola ispod zemlje, pola pod zemljom, to jest u suterenu, nalazi se 205 stanova – utvrdila je statistika na popisu iz 2022.

10:44

14.02.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Sudeći prema podacima o tome na kom spratu živimo, Pančevci se sve više i polagano sele na više spratove. Takođe, sve je manje kuća, pa smo prinuđeni da učimo i kako je to živeti s komšijama. Tako kazuju podaci s poslednjeg popisa iz 2022. godine. S nestrpljenjem čekamo sledeći, kada ćemo videti i rezultate poslednje urbanizacije, koja kosi prizemljuše u gradu.

Pančevački narod živi u 13 stanova „nebu pod oblake”, to jest iznad petnaestog sprata. Ispod zemlje, u podrumima, ima 19 stanova. A pola ispod zemlje, pola pod zemljom, to jest u suterenu, nalazi se 205 stanova – utvrdila je statistika na popisu iz 2022. godine. Ali što se tiče onih na najvišim spratovima, nema mnogo promena – najviša zgrada u Pančevu je i dalje tzv. zgrada SDK u Zmaj Jovinoj ulici, podignuta još 1974. godine, mada, koliko čujemo, na mestu bivše Staklare, možda ćemo uskoro dobiti nove visoke staklene nebodere.

Ali u podrumima živi bar 18 porodica više nego 2011. godine, kada je obavljen prethodni popis, pa ih je sada ukupno 19. Povećao se i broj stanova u suterenu, koji takođe sigurno nije baš najpoželjnije mesto za život, pa ih je, umesto 158, na popisu 2022. godine bilo 205. Ipak, udeo ovih stanova u ukupnom broju je ipak skoro na nivou statističke greške.

Najviše ipak u prizemlju

„Prizemljuše” u gradu nestaju velikom brzinom, o čemu će svedočiti sigurno neki budući popis. Ali trenutno, i najviše zahvaljujući meštanima sela, i dalje najveći broj Pančevaca ipak živi u kućama ili u prizemlju – jer se na tom nivou nalazi skoro 35.000 stanova (grafikon 1). Jeste broj tih stanova povećan za više od 2.000 za desetak godina, ali procenti govore da je njihov udeo manji u ukupnom broju stanova, kojih je sve više, pa je između dva popisa opao sa 65,4 na 64,1 odsto. Kao što rekosmo, zasad se nismo mnogo penjali u visinu, ali već podaci iz 2022. godine govore da je sve više stanova na drugom ili trećem spratu, što bi trebalo da znači da se i gradilo više „zgradica” koje imaju bar toliko spratova (grafikon 2). Opao je neznatno broj stanova koji se nalaze na trećem ili četvrtom spratu, pa i do devetog sprata, mada videćemo šta nam donosi sledeći popis – da li nas oči varaju ili sve više u gradu dobijamo baš tolike višespratnice.

Sve više komšija

Činjenica je i da sve više živimo s komšijama, a ne u svojim kućama. Prema popisu, ima skoro 21.000 zgrada s jednim stambenim objektom. Ali kao što se dalo pretpostaviti, na selu ljudi najviše i dalje žive u svojim kućama. Polagano ipak sve više dobijamo komšije, kada uporedimo brojke iz dva poslednja popisa, što se naravno najviše odnosi na gradsko područje. Doduše, teško je ustanoviti koliko baš grad ima zgrada s više stanova jer se u „gradsko područje” računaju i Kačarevo i Starčevo, kako je svojevremeno odlučila Skupština našeg grada.

(Pančevac)

„Slaninijada” 37. put mami gurmane u Kačarevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.