REZULTATI POSLOVANJA NIS-a ZA 2023: Počele pripreme za modernizaciju „Petrohemije”

09:13

21.02.2024

Podeli vest:

NIS

Nedavno je stručna javnost imala priliku da se detaljno upozna s poslovanjem Naftne industrije Srbije u 2023. godini u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu. Poslovne ishode je predstavio Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo.

Čerepanov je naveo da je NIS u 2023. godini ostvario postavljene prioritete – očuvano je uredno snabdevanje tržišta svim vrstama derivata i nastavljena je modernizacija kompanije. NIS je u 2023. godini započeo realizaciju novog ambicioznog investicionog programa i ukupan obim investicija NIS-a u prethodnoj godini iznosi 39,2 milijarde dinara, što je 77 odsto više nego u 2022. godini.

U skladu sa Ugovorom o strateškom partnerstvu s Republikom Srbijom, naftni gigant je prošle godine postao i većinski akcionar HIP „Petrohemije” i započeo pripreme za modernizaciju domaćeg petrohemijskog kompleksa. Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa ostao je skoro na istom nivou, kao i u uporednom periodu – 1,158 miliona uslovnih tona nafte i gasa.

Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda u Rafineriji nafte Pančevo u 2023. godini bio je 4,092 miliona tona, odnosno sedam odsto manje nego u 2022. godini. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je četiri miliona tona, što je osam procenata manje u poređenju s prethodnom godinom.

Važno je istaći da je tokom prošle godine NIS pustio u rad deset novih i rekonstruisanih benzinskih stanica u Srbiji, među kojima i najsavremeniji autoputski objekat, benzinsku stanicu „Sokolići 2” na auto-putu „Miloš Veliki”. U rad je puštena i benzinska stanica „Lukavica” u BiH.

U 2023. godini prosečna cena nafte tipa brent na globalnom tržištu bila je 82,6 dolara za barel, što je 18 odsto manje nego u 2022. godini. Operativni i finansijski rezultati NIS grupe u 2023. godini bili su u skladu s kretanjima cene nafte na globalnom tržištu, kao i potrebama tržišta na kojima NIS grupa posluje. U skladu s tim trendovima, pokazatelj EBITDA NIS grupe u 2023. godini iznosi 68,1 milijardu dinara, dok je neto dobit 44,2 milijarde dinara.
NIS je ostao i jedan od najvećih budžetskih davalaca, s obzirom na to da obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 244,4 milijarde dinara. Nakon izlaganja finansijski direktor NIS-a je odgovarao na pitanja prisutnih.

(Pančevac)

NIS: 15 godina od osnivanja programa ,,Zajednici zajedno”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.