OSTAO BEZ ŠAKE Bolnica iz Prokuplja će to morati DOBRO DA MU PLATI

12:45

08.03.2024

Podeli vest:

Freepik

Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

Pacijent G. Đ. koji se, kako piše u presudi Višeg suda u Prokuplju, početkom 2017. godine javio prokupačkoj bolnici zbog potkožne izrasline, pregledan je i u njegov medicinski karton je upisana dijagnoza, a posle nekoliko dana ponovo se javlja na pregled, gde je konstatovano da je stanje bolje i da je kontrolu potrebno obaviti po potrebi.

Sada već bivša direktorka Snježana Arsić smatra da su ovom presudom na gubitku samo pacijenti, jer je blokadom računa otežan rad bolnice.

– Nije u redu da račun bolnice bude blokiran i država bi to nekako trebala da reši jer su pitanju životi pacijenata. Bolnica nije drvna, železna ili papirna industrija, mi moramo da funkcionišemo i da se brinemo o pacijentima koji su blokadom računa jedino ugroženi – prokomentarisala je sada već bivša direktorka.

Račun sa koga se isplaćuju plate zaposlenih ne može biti blokiran i oni će primati plate i dalje redovno, a prokupačka bolnica nije jedina u Toplici sa blokiranim računom.

Marta 2017. lekar je obavio drugu punkciju hidroma, nakon čega se pacijent ponovo javio sredinom oktobra iste godine, kada je lekar u ambulanti bez ikakvih laboratorijskih nalaza, ultra-zvuka ili snimaka obavio operativni zahvat radi uklanjanja hidroma. Pored toga, pacijent od lekara nije obavešten o davanju pristanka na predloženu intervenciju ni pismeno, ni usmeno, a nisu mu predočene ni moguće posledice i rizici intervencije – kaže se između ostalog u presudi Višeg suda.

Istog dana nakon operativnog zahvata u Prokuplju dolazi do komplikacija i otoka na desnoj ruci pacijenta, zbog čega je kasnije prebačen na dalje lečenje na Institut za radiologiju UKC Niš, a zatim i u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i Specijalnu bolnicu za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, a nakon više operativnih zahvata zbog gangrene, otpušten je sa lečenja sa uklonjenim prstima desne šake i cele šake.

Sud je konstatovao da lekar prokupačke bolnice nije postupio po odredbama Zakona o pravima pacijenta koji propisuje da zbog stručne greške zdravstvenog radnika pacijent ima pravo na naknadu štete.

(Pančevac/K1info)

DRAGANA JEDINA ŽENA FASADERKA U ZAPADNOJ SRBIJI: Na skeli provodi 10 sati dnevno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.