PAMETNA BROJILA DOBRO REŠENJE, STRUJA ĆE POJEFTINITI

17:00

19.03.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

Urednica „Energije Balkana“ Jelica Putniković kaže da je uvođenje pametnih brojila korisna stvar za građane koji će moći da kontrolišu potrošnju i proizvode struju.

Govoreći o ugroženosti malih benzinskih pumpi, Putniković ističe da je neophodno da država omogući slobodno tržište na kom će svi imati iste uslove za prodaju goriva. Tvrdi i da je potencijal gipsa, pepela i šljake u Srbiji nedovoljno iskorišćen, kao i da postoji interesovanje da se situacija promeni.

Plan „Elektrodistribucije Srbije“ je da oko tri miliona starih brojila zameni pametnim do 2030. godine.

Glavna i odgovorna urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za RTS da je projekat trebalo da zaživi i ranije, kao i da je reč o korisnoj stvari za građane.

„Recimo, daljinski ćete moći da uključite veš mašinu. Takođe, imaćemo sve više potrošača koji će sa toplotnim pumpama i solarnim panelima proizvoditi električnu energiju i uz pametna brojila procedura će biti lakša, kao i praćenje potrošnje“, ističe Putniković.

Navodi da je građanima važno da znaju da zamenu mernih uređaja finansiraju država i Evropska unija, kao i da već postoje pozitivni primeri pametnih brojila u novijim zgradama i kućama.

„Takvi uređaji su normalan sled digitalizacije i tehnologije u 21. veku“, napominje sagovornica.

Putniković ukazuje da će nova brojila omogućiti efikasniju potrošnju i smanjiti račune za struju, kao i da više neće biti problema sa učitavanjem računa, kao što je bio slučaj sa novembarskim i decembarskim u prethodnoj i januarskim u tekućoj godini.

„Znam da je ‘Elektroprivreda Srbije’ imala dovoljno električne energije. Cena struje u celoj Evropi je inače pojeftinila i ono što sam saznala je da će biti jeftinija i ovde, jer je plan da se napravi nova metodologija za cene prirodnog gasa i električne energije“, kaže urednica Energije Balkana.

(Pančevac/RTS)

AMSS: Kamioni na prelazu Batrovci čekaju 8 sati, na ostalim prelazima od 2 do 5 sati

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.